El PSC, la CUP i En Comú Podem critiquen l'estructura i els sous del nou govern de Sant Cugat

Els tres grups de l'oposició qualifiquen de "desmesurat" i "injustificat" l'augment de les retribucions pels membres del govern i el personal assessor


  • Comparteix:

Elena Vila, Marco Simarro i Ramon Gutiérrez / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

Elena Vila, Marco Simarro i Ramon Gutiérrez / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

Els grups municipals del PSC, En Comú Podem i la CUP consideren 'injustificat' i 'desmesurat' l'augment de les retribucions als membres de l'equip de govern, que s'han d'aprovar aquest dimarts en un ple extraordinari. La proposta del cartipàs que conformarà l'estructura del proper govern, format per Junts i ERC, segons critiquen els tres grups de l'oposició, inclou un increment tant dels sous de l'alcalde, els tinents d'alcaldia i els regidors delegats, com també dels assessors de govern, malgrat que s'ha reduït el nombre d'aquests càrrecs eventuals respecte al mandat anterior.

En una roda de premsa aquest dilluns, el PSC ha remarcat que l'increment de les retribucions no és "ni equilibrat ni sostenible" i ha criticat al govern per no donar-los "cap dada objectiva que el justifiqui". "Què deixaran de fer? Aquest increment ha de sortir d'algun lloc i potser ens ho fan pagar a la ciutadania", ha dit la portaveu del grup municipal, Elena Vila. El partit també ha criticat la creació de la figura d'un coordinador de la tinença d'alcaldia de Drets, Dinamització de la ciutat, Comerç i Seguretat, que tindrà una retribució de 88.000 euros bruts anuals. En aquest sentit, Vila ha afegit que ERC tindrà més assessors que regidors té al ple.

Des de la CUP xifren l'augment, en un comunicat, en 246.607,58 euros respecte al cartipàs presentat el 2019. El grup municipal, que formava part de l'anterior govern, considera que és el "retorn de la vella política" i es mostra sorprès que aquesta sigui la primera acció de govern de Junts, després d'alertar durant la campanya d'un "suposat forat econòmic" a l'Ajuntament. També recorden que el sou net dels seus regidors, segons el codi ètic del seu partit, se situa entre els 1.670 i els 1.890 euros mensuals, segons les circumstàncies personals.

En Comú Podem també ha criticat la proposta de cartipàs. El grup assegura que el pacte de govern "respon a interessos personals i de partit i no de ciutat". Així ho ha explicat el portaveu de la formació, Ramon Gutiérrez, en una roda de premsa, en què també ha definit el plantejament de l'estructura de govern com a "desmesuradament alta", pel que fa a l'augment de les retribucions que "no tenen res a veure amb l'IPC." Segons recorden els comuns, dels 13 regidors de govern, només quatre no tindran dedicació exclusiva, i cap està per sota del 80%. A més, tot i que veuen amb bons ulls que el nombre de càrrecs eventuals i d'assessorament s'hagi reduït respecte al mandat anterior, sí que critiquen que n'hi ha que dupliquen funcions de regidories.

Finalment, pel que fa al pacte, En Comú Podem diu que els "sorprèn" que ERC hagi acceptat aquesta "vella manera" i no hagi negociat que l'acord inclogués "qüestions progressistes". Gutiérrez posa com a exemple temes relacionats amb la salut mental, l'habitatge, o el pla d'emergència climàtica. El portaveu dels comuns veu "un retrocés de les polítiques de mobilitat impulsades en l'anterior mandat" i critica la reducció de la càrrega fiscal "que implicarà retallades". Animen als republicans a justificar quins són els beneficis per la ciutat d'aquest pacte, més enllà dels "beneficis personals i de partit". De moment, l'única explicació que han rebut per part del govern respon, segons Gutiérrez, a l'augment de les retribucions, també per als regidors de l'oposició, un increment que els comuns asseguren que no havien "demanat".

Les crítiques al govern han arribat fins i tot de fora del ple. Cs, que no va obtenir representació en els comicis municipals, ha emès un comunicat en què manifesten la seva oposició a "l'espoli dels diners de tots els ciutadans de Sant Cugat". El partit taronja també ha carregat contra "la inacció" de PP i Vox, a qui acusen de centrar-se només en la campanya de les eleccions generals.

Un càrrec per a Susanna Herrada

En la roda de premsa, el PSC ha assegurat que Susanna Herrada, vocal de l'oposició a l'EMD, serà l'encarregada d'ocupar el comissionat per a les relacions amb Valldoreix. La formació denuncia que aquest nomenament "vulnera el joc democràtic". El portaveu de la CUP, Marco Simarro, també ho ha anunciat a les xarxes socials. "Va perdre les eleccions per a la presidència l'EMD i trobarà un nou lloc a l'Ajuntament", ha dit. En el mateix sentit s'han expressat els comuns, que ho han qualificat de "molt greu", d'un "autèntic despropòsit" i de "fins i tot, antidemocràtic".


Ramon Gutiérrez

És un acord que s'ha fet per interessos principalment de partit, i no per interessos de ciutat. I això es demostra amb les retribucions de l'equip de govern i també amb els càrrecs eventuals i d'assessorament. Nosaltres sempre hem dit que la política ha d'estar ben retribuïda, però la proposta és desmesuradament alta respecte al que teníem fins ara.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.