Es compleix el 75è aniversari de la proclamació de la 2a República


  • Comparteix:

Aquest divendres s'ha complert el 75è aniversari de la proclamació de la 2a República a Sant Cugat i Catalunya. Roc Codó va ser el primer alcalde de la localitat durant el període republicà, quan Sant Cugat va passar a anomenar-se Pins del Vallès. La ciutat commemorarà aquesta data amb diverses activitats dins la programació de L'Any de la Vila.

Segons el llibre 'La República, la guerra i el primer franquisme a Sant Cugat del Vallès' de José F.Mota, els republicans santcugatencs van proclamar la república des del balcó de l'ajuntament, aleshores a l'actual plaça Pere San.

Pocs dies més tard, el governador civil Lluís Companys va designar Roc Codó alcalde, malgrat que les forces monàrquiques havien vençut en les eleccions del 12 d'abril. Els partits republicans van argumentar que la victòria dels monàrquics era fruit de la pressió caciquil.

A principis de juny del mateix any, Roc Codó va aconseguir l'alcaldia en unes eleccions on les forces republicanes van rebre el suport majoritari de la població.

En l'actualitat, els arxius de la Generalitat republicana estan dipositats a l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC) a Sant Cugat després que restessin incautats a Salamanca més de 60 anys.

En el marc de la programació de l'Any de la Vila, se celebraran diversos actes per commemorar la proclamació de la 2a República.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.