El ple aprova atorgar la medalla d'honor de la ciutat a títol pòstum a Frederic Roda


  • Comparteix:

El ple aprova per unanimitat atorgar a Frederic Roda la medalla d'honor de Sant Cugat a títol pòstum. Els partits polítics elogien que Roda vinculés Sant Cugat a iniciatives de promoció de la pau com la Universitat Internacional de la Pau (Unipau). La família Roda agraeix a la ciutat l'atorgament de la medalla i remarca el compromís de Frederic Roda amb Sant Cugat.

Roda va morir a principis de març a l'edat de 83 anys. Va ser un dels promotors del primer moviment per la pau a Catalunya, Pax Christi, i va fundar l'Institut Víctor Seix de Polemologia al 1967, que concedeix el Memorial Joan XXIII a persones o institucions compromeses amb la pau. A mitjans de la dècada dels 80, Frederic Roda, l'economista Arcadi Oliveres i el premi Nobel Adolfo Pérez Esquivel van crear de la Universitat Internacional de la Pau (Unipau), amb seu a Sant Cugat del Vallès.

Roda també va destacar per la seva vinculació amb el món del teatre. En aquest àmbit, va ser membre del Foment de l'Espectacle Selecte Associació (Festa) i va ocupar el càrrec de director general de l'Agrupació Dramàtica de Barcelona, entre d'altres càrrecs de responsabilitat.

L'alcalde Lluís Recoder ha elogiat l'activisme cultural de Roda i el compromís amb el pacifisme. Recoder ha remarcat la projecció exterior de la Universitat Internacional de la Pau.

Lluís Recoder

La Universitat Internacional de la Pau és una de les iniciatives santcugatenques amb més projecció exterior.


En nom de la família, el fill de Frederic, Àlvar Roda, ha agraït la concessió de la medalla al fundador d'Unipau. Àlvar Roda, que ha tancat la seva intervenció amb la lectura d'un poema del seu pare, ha remarcat el seu compromís amb la pau i amb Sant Cugat.

Àlvar Roda

Va tenir la voluntat d'atorgar el valor de pertinença a la Universitat Internacional de la Pau.


El PSC ha destacat la rellevància de la figura de Roda en la promoció de la pau en els àmbits mundial, català i santcugatenc. La regidora socialista i directora de la Unipau, Neus Sotomayor, considera que és un honor haver compartit ciutadania amb Roda.

Neus Sotomayor

És un honor haver estat conciutadana d'en Frederic.


ERC ha remarcat la defensa de Roda de la pau. El tinent d'alcalde de Polítiques Socials i Joventut, el republicà Toni Ramon, ha elogiat la vinculació de les iniciatives de Roda a Sant Cugat. Ramon destaca la implicació creixent de l'Institut de Poleomologia Víctor Seix.

Toni Ramon

A poc a poc, l'Institut Víctor Seix es vincula a Sant Cugat.


ICV-EA ha elogiat la tasca de Roda al capdavant d'institucions de promoció de la pau. El regidor ecosocialista Xavier Laborda també ha destacat el paper destacat de Roda en el teatre català.

Xavier Laborda

En el teatre, va fer una tasca extraordinària.


El PP s'ha sumat als elogis de la figura de Frederic Roda. La portaveu municipal de Berta Rodríguez ha subratllat la polifacètica figura de Roda i la seva defensa de la pau per fer un món millor.

Berta Rodríguez

Direm 'sí' perquè és una figura que s'ho mereix.


La sala de plens municipal s'ha omplert de gom a gom per presenciar l'aprovació de l'atorgament de la medalla d'honor a títol pòstum a Frederic Roda.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.