El Tribunal Europeu tramita les denúncies de tortura dels independentistes detinguts per Garzón al 92


  • Comparteix:

L'alcaldable i regidor d'ERC, Eduard Pomar, va ser un dels dos santcugatencs detinguts per ordre de Garzón poc abans dels Jocs Olímpics del 92

L'alcaldable i regidor d'ERC, Eduard Pomar, va ser un dels dos santcugatencs detinguts per ordre de Garzón poc abans dels Jocs Olímpics del 92

El Tribunal Europeu dels Drets Humans ha admès a tràmit les acusacions de tortura fetes pels independentistes catalans detinguts el 92 per ordre del jutge Baltasar Garzón. Els 17 encausats, entre els quals hi ha els santcugatencs Eduard Pomar i Ramon Piqué, creuen que amb l'admissió de la causa pel Tribunal d'Estrasburg es demostra que hi ha evidències que durant la detenció es van produir tortures físiques i vexacions. Per Pomar i Piqué, les denúncies de Martxelo Otamendi li mereixen tota la credibilitat.

Després de passar, infructuosament, per totes les instàncies judicials de l'Estat, el Tribunal Europeu dels Drets Humans ha admès les acusacions de tortures patides pels detinguts en la famosa operació contra l'independentisme català abans del Jocs Olímpics de Barcelona 92 ordenada pel jutge Garzón. Un dels implicats, l'actual alcaldable d'ERC, Eduard Pomar ha explicat a Ràdio Sant Cugat algunes de les tortures i vexacions a què van ser sotmesos.

Eduard Pomar

Em van posar un bossa de plàstic al cap fins que no podia respirar, em van pegar al cap amb una guia de telèfons, em van tenir motes hores sense domir i menjar...


Tant Pomar com Ramon Piqué s'han congratulat que el Tribunal hagi acceptat un recurs que fa més de 10 anys que continua obert. Segons l'actual portaveu d'Esquerra, encara no s'han depurat responsabilitats per unes tortures, que com s'ha vist amb el director del diari 'Egunkaria' encara es practiquen avui:

Eduard Pomar

Tots els jutajts d'instàncies estatals van arxivar les denúncies que es van fer i ha hagut de ser el Tribunal Europeu el que les tramiti


El també santcugatenc i veí de la Floresta Ramon Piqué ha explicat que a l'Estat Espanyol no hi ha voluntat de clarificar els fets i d'erradicar les tortures que assegura que se segueixen inflingint sota el paraigües de la llei antiterrorista:

Ramon Piqué

No hi ha una voluntat política per erradicar la tortura


Piqué ha explicat que poc abans del 92 es va engegar una campanya política contra l'independentisme català i els 17 detinguts, assegura, es van convertir en el cap de turc d'aquella ofensiva espanyolista.

Ramon Piqué

Algú va decidir que no podia continuar l'intent de catalanitzar els Jocs Olímpics i nosaltres vàrem ser els caps de turc d'aquesta operació


Recordem que els 17 detinguts van ser indultats pel mateix tribunal que els havia encausat en considerar que no hi havia proves de la presumpta vinculació amb Terra Lliure.
Una representació dels 17 denunciants, i l'advocat que porta el cas, Sebastià Salellas, explicaran demà dimecres al Col·legi de Periodistes quin procés s'obre a partir d'ara. L'acte es repetirà a les 8 a la Casa de Cultura.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.