Conesa reclama millor tracte econòmic i el dret a decidir


  • Comparteix:

Mercè Conesa durant el seu discurs / Font: Localpress

Mercè Conesa durant el seu discurs / Font: Localpress

El reclam de la 'clau de la caixa' i la defensa del dret a decidir han guiat l'alcaldessa, Mercè Conesa, en el discurs institucional de la Diada Nacional de Catalunya. Conesa ha lamentat que el dèficit fiscal 'sagnant' que pateix el país s'estigui convertint en un dèficit social. A més, ha recordat que Catalunya va molt més enllà d''una simple reivindicació econòmica' i ha apel·lat als principis democràtics i al dret a decidir dels pobles.



El caràcter del discurs de l'Onze de Setembre ha tingut, enguany, un clar component econòmic. Conesa ha reivindicat la necessitat 'inajornable' d'un pacte fiscal per acabar amb el dèficit que arrossega Catalunya i tenir 'la clau de la caixa' per gestionar els recursos econòmics que es generen al país. Segons l'alcaldessa, cap país, nació, estat o regió d'Europa pot aguantar els nivells de dèficit fiscals tan 'sagnants' que pateix actualment el territori català i que a més, en el context de crisi econòmica, s'estan traduint en dèficit social. En aquest sentit, Conesa ha fet una crida perquè la ciutadania reaccioni davant d'aquesta realitat.

Mercè Conesa

El dèficit fiscal incideix en el nostre estat del benestar. Són tributs que no tornen i ens ofeguen.


No obstant això, Conesa ha remarcat que Catalunya, com a país, 'va molt més enllà d'una simple reivindicació econòmica' i ha destacat el paper fonamental de la llengua i la cultura catalanes i ha remarcat que el poble català ha fet valer durant aquests 300 anys valors com la resistència, la tenacitat i la perseverança per tirar endavant.

L'alcaldessa també ha fet referència a la manifestació independentista de Barcelona i ha subratllat que es tracti, probablement, d'una Diada històrica per al país. En aquest sentit, Conesa ha assegurat, sense citar la paraula 'independència', que el poble no ha de tenir por de decidir per ell mateix i que cal 'ser i voler ser'.

Mercè Conesa

Que sigui una jornada que mostri el nostre dret de decidir. No hem de tenir por a decidir. Qui pot negar-nos aquest dret en ple segle XXI?


Durant el discurs, Conesa ha tingut un record per Tísner, Joan Sales i Pere Calders, el darrer amb arrels santcugatenques, de qui enguany es compleix el centenari del seu naixement. L'alcaldessa els ha posat com a exemples de persones que van treballar sempre pel país malgrat les dificultats de la seva època.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.