Sant Cugat vol combatre la pobresa energètica amb un pla de xoc


Temes relacionats

Serveis Socials atén 115 persones que no poden pagar els subministraments (18/nov/13)


  • Comparteix:

El ple ha aprovat una moció contra la reforma energètica / Foto: ACN

El ple ha aprovat una moció contra la reforma energètica / Foto: ACN

El ple municipal ha rebutjat la reforma energètica del govern espanyol mitjançant una moció aquest dilluns. La CUP, CiU i el PSC s'han sumat al text impulsat per ICV-EUiA, que demana que es congelin les tarifes energètiques per a l'any vinent i que s'inclogui la pobresa energètica en el pla d'actuació contra la pobresa i l'exclusió social. El PP hi ha votat en contra per 'la poca rigorositat de la moció' i perquè donen suport al text impulsat pel govern de Rajoy.

A través del text, els grups municipals favorables a la proposta demanen al govern espanyol que es mantinguin les tarifes energètiques per al 2014 i que es reguli amb una normativa l'establiment de tarifes especials per a persones amb insuficiència de recursos. Les formacions que han votat a favor de la moció volen combatre la pobresa energètica i, per això, demanen que s'inclogui dins el pla d'actuació contra la pobresa i l'exclusió social.

La regidora d'ICV-EUiA, Roser Casamitjana, ha recordat que l'encariment de la factura de la llum contrasta amb els guanys de les elèctriques. Casamitjana ha destacat que la reforma serveix per mantenir un model energètic 'caduc, oligàrquic i trampós'.

Roser Casamitjana

Aquesta reforma serveix per mantenir un model energètic caduc, oligàrquic i trampós que perpetua els errors acumulats. Penalitza l'autoconsum i atempta contra la sobirania energètica i l'eficiència.


També sol·liciten a la Generalitat que elabori un pla de xoc contra la pobresa energètica amb l'objectiu de garantir els drets als ciutadans als subministraments bàsics de la llar. Per aconseguir-ho, demanen que s'estableixin acords amb companyies energètiques que operen a Catalunya i que es determini un sistema públic de tarifes socials reduïdes adreçades a col·lectius amb insuficiència de recursos. Amb aquest objectiu, han proposat que es creïn protocols de prevenció de talls de subministraments i, en cas que es produeixin, que els serveis de reconnexió siguin gratuïts.

De la seva banda, el regidor del PP, Bruno de Salvador, ha manifestat que ja hi ha un pla contra la pobresa que abasta totes les vessants de la pobresa, inclosa l'energètica. De Salvador ha afegit que a la moció s'han barrejat dos temes diferents: la reforma impulsada pel govern espanyol i la lluita contra la pobresa energètica.

Bruno de Salvador

En aquesta moció s'estan barrejant dos temes, la pobresa energètica, amb la qual podríem estar d'acord. Donarem suport a la reforma impulsada pel govern de Rajoy.


CiU s'ha posicionat a favor d'aquesta mesura, assegurant que aquesta reforma va en contra dels objectius de l'Estat espanyol de cara als reptes 2020 de la Unió Europea. El PSC també ha fet referència a aquests compromisos europeus per mostrar el seu suport al text i ha recordat que la moció no va en contra del PP sinó en contra de la pobresa energètica. Finalment, la CUP ha titllat que penalitzar l'autoproducció d'energia és 'fer-se l'hara-kiri'.




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.