Noonan Espanya arriba a Sant Cugat per fer difusió de la malaltia


  • Comparteix:

La presentació ha tingut lloc a l'ajuntament / Foto: Localpres

La presentació ha tingut lloc a l'ajuntament / Foto: Localpres

L'associació Noonan Espanya s'instal·la a la ciutat, al Trade Center, per informar la ciutadania, especialment les escoles i les famílies, sobre aquesta malaltia sent l'única que hi treballa a l'Estat espanyol. La síndrome de Noonan és una patologia causada per un trastorn genètic que provoca deformacions físiques, cardiopaties i dificultats en l'aprenentatge.

Aquesta entitat és d'abast estatal, tot i que a partir d'ara operarà des del Trade Center santcugatenc. De moment, 30 famílies de tot l'Estat espanyol en formen part però la intenció és que el nombre augmenti en els propers anys. La síndrome de Noonan va ser descoberta al 1963 però no es va diagnosticar com a una malaltia estranya i poc freqüent fins al 2001. Actualment afecta un infant de cada 1.000 o 2.000 naixements.

Es tracta d'una patologia ocasionada per una alteració genètica a la regió del cromosoma 12. Els senyals més visibles són diverses deformacions físiques com una separació entre els ulls més gran que l'habitual, baixa estatura, un coll molt ample i les parpelles caigudes. La síndrome, que afecta especialment els nens, també causa problemes en l'aprenentatge i pot derivar en malalties molt greus com la leucèmia.

La presidenta de Noonan Espanya, Mireia Martínez, ha explicat que el repte més gran que té l'associació és donar a conèixer entre la ciutadania, especialment les escoles, els símptomes d'aquesta síndrome, molt poc coneguda. Per Martínez, el valor afegit de l'entitat és poder donar suport emocional i informació als nens i famílies que la pateixin.

Mireia Martínez

Les famílies que es trobin en la nostra situació podran contactar-nos i els podrem donar suport.


Martínez ha explicat que avui dia no hi ha cap tractament que pugui prevenir o combatre la malaltia, a banda de fer operacions per corregir els problemes físics. Per la presidenta, la millor solució és que un hospital agrupi tots els esforços per investigar possibles tractaments i ha anunciat que està en converses amb metges de l'Hospital Can Ruti per aconseguir-ho.

De la seva banda, la tinenta d'alcalde de Serveis a la Ciutadania, Susanna Pellicer, ha expressat el compromís de l'Ajuntament per ajudar l'entitat en la seva posada en marxa a la localitat.

Susanna Pellicer

Ens agradaria no haver de celebrar els dies de malalties, però com que no és així hem de donar el màxim suport possible a entitats com aquesta.


A partir de 2015, l'entitat engegarà una campanya als centres educatius locals i de la resta de l'Estat espanyol per divulgar entre mestres, pares i mares la síndrome de Noonan.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.