Collserola canviarà el funcionament dins el nou pla de gestió de parcs del govern


  • Comparteix:

La gestió dels parcs catalans canviarà en breu

La gestió dels parcs catalans canviarà en breu

El parc natural de Collserola canviarà la seva gestió i funcionament en el pla de gestió de parcs naturals catalans que la Generalitat té previst aprovar en les properes setmanes. L'objectiu del pla és afegir a la conservació dels espais protegits accions que garanteixin la viabilitat i la sostenibilitat econòmica. Paral·lelament a aquest procés, el govern preveu la renovació de la direcció dels parcs per adaptar-la als nous temps.

El nou pla vol millorar de forma integral la gestió dels parcs naturals apostant per una 'nova visió' que depassi la tradicional voluntat de conservació dels espais naturals protegits i que aposti per una aproximació més transversal que els converteixi en un agent dinamitzador del territori que l'envolta i amb capacitat transformadora.

El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, ha explicat aquest dilluns que un dels aspectes clau de la nova gestió és que aquesta s'ha de fer de la mà dels agents del territori implicats i amb una visió transversal i multifuncional dels espais protegits.

Josep Maria Pelegrí

Estem intentant donar la visió que la supervivència del parc no només és conservació, sinó també gestió, que depèn de totes les entitats.


Tot i que no s'aprovarà amb el nou pla de gestió, per assolir els seus objectius, el govern renovarà 'en breu' els directors dels parcs naturals buscant un nou perfil que compagini la conservació i la gestió i que garanteixi la seva viabilitat econòmica generant recursos propis. Pelegrí ha deixat clar que es modificaran els requisits i les descripcions de treball, i es convocarà un concurs amb nivell superior on podrà concórrer tothom que s'adapti als nous paràmetres.

Entre les noves responsabilitats dels directors hi haurà la de buscar recursos econòmics per complementar les aportacions públiques i que hauran de generar els mateixos parcs de la mà del sector privat. Tot i que no ha volgut entrar en detalls, Pelegrí ha afegit que el govern no introduirà cap nova taxa i que serà cada parc qui buscarà les fórmules que més li convinguin per garantir la seva viabilitat econòmica.

Com a resum, Pelegrí ha apuntat que l'objectiu final és que més enllà que el Govern mantingui el control de la gestió dels parcs, el nou model posi en valor tots aquells elements que permetin crear sinergies amb la població local i promoure la dinamització dels espais protegits com a font de creació de nova activitat vinculada, principalment als àmbits de l'agricultura i la ramaderia sostenibles, al desenvolupament rural i al sector serveis vinculat al coneixement i valoració social dels propis espais naturals i dels diferents productes que s'hi produeixen.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.