Com arriben les urnes a Sant Cugat?

Aquest és un relat de reconstrucció de Cugat.cat dels dies previs a l’1 d’octubre que van fer possible l’arribada de les urnes a Sant Cugat.


  • Comparteix:

Dues persones entrant una urna a un dels col·legis electorals de Sant Cugat / Foto: Imatge del documental 'Alçades'

Dues persones entrant una urna a un dels col·legis electorals de Sant Cugat / Foto: Imatge del documental 'Alçades'

Sant Cugat va despertar l’1 d’octubre amb les urnes als 28 col·legis electorals corresponents. Un dia abans, gairebé ningú sabia què passaria, si les urnes arribarien i com ho farien. Però l’1 d’octubre les urnes van aparèixer a cada un dels 28 col·legis electorals. Un fet que, només el compromís, la voluntat, el treball en equip però també la fe i la confiança en un projecte, podien aconseguir que fos un èxit, tenint en compte les recerques policials que es van produir setmanes abans per detectar i incautar les urnes. Sens dubte, portar les urnes fins als col·legis electorals va ser tota una pel·lícula que ni la millor ficció sembla que no podrà superar mai. Es van activar uns mecanismes que van suposar, sobretot, intercanvis de cotxes i furgonetes en llocs estratègics de Sant Cugat per no despertar sospites.

A continuació relatem com es van organitzar els veïns de Sant Cugat per aconseguir el seu objectiu: que les urnes arribessin a cada un dels col·legis electorals per poder votar. Com es van viure aquells dies previs en què la incertesa, la intriga, però també l’esperança i la convicció van apoderar-se d’aquells designats a salvaguardar i protegir les urnes fins al dia indicat.

Setembre 2017
L'organització està ben connectada, tothom rep instruccions, i cadascú sap l'àrea que ocupa i no es pregunta per res més. Ningú vol saber qui més està implicat o si hi ha altres tasques a fer. No els hi cal. Ha estat un mes de setembre molt intens. La maquinària s’ha posat en marxa. Els contactes són permanents amb algunes persones que tenen l'encàrrec de recollir urnes en algun punt. Perquè pocs saben que les urnes ja han arribat a Sant Cugat, ara la qüestió és trobar-les.

Dissabte 30 setembre
És dissabte, el dia previ a la votació. Falta un dia i no hi ha rastre de les urnes, realment hi són? o encara han d’arribar?, o potser no arribaran mai... Incertesa i esperança. Però també nervis, emoció, preocupació, confiança, i fins i tot pessimisme, una barreja de sentiments. De cop, al migdia, sona el telèfon d’una de les persones que s’ha de fer càrrec de les urnes: ‘Ja pots anar a buscar l’instrument per al concert’. Cap de les dues persones que parlen saben qui és l’altra. L’adreça indicada no és d’una casa. És la d’un espai obert. Es dóna l’hora indicada. I una vegada allà, es fa entrega de les urnes en unes bosses d’escombraries: ‘A partir d’ara, és responsabilitat teva, custodia-la de la millor manera que creguis perquè demà a primera hora arribi al col·legi electoral’. Fi de la comunicació. Fi del contacte. Fi del missatge. I un munt d’hores per davant. La persona encarregada ara de les urnes, les agafa, les guarda al maleter i travessa tot Sant Cugat fins arribar a casa. Aquest era el pla A d’entrega, el pla B o el pla C? El lloc escollit va canviar diverses vegades o sempre va ser aquell? Les fonts consultades no ho saben. No saben si alguna cosa va fallar, si des de l’inici es va preveure fer l’entrega així o es va haver d’improvisar.

Les voltes de les urnes

Mentrestant, per alguns altres el dia 30 de setembre, s’inicia un joc de pistes per despistar possibles observadors. És una jornada plena d'anades i vingudes, fins que cadascú aconsegueix tenir en el seu poder l'encàrrec encomanat. Algunes urnes són traslladades, fins i tot, durant aquell dia a un altre punt abans no són portades al col·legi que els hi correspon, una tasca que es deixa per a la nit, perquè les urnes, en alguns centres ja passen la nit dins.

La salva custòdia de les urnes

Ja amb les urnes a la mà, s’han de custodiar durant unes 20 hores. Alguns opten per portar-se-les a casa fins al dia següent. Aquesta decisió fa que la nit transcorri llarga i sense poder dormir. D’altres, ja ben a les fosques, les porten a l’escola pertinent. Màxima discreció. Les escoles estan plenes de persones fent guàrdia. Cap a la mitjanit, arriba un cotxe, mira que no hi hagi cap vigilància policial, i entra amb dues bosses d'escombraries a l’escola. Màxima naturalitat. Però, amb el cor a mil pulsacions. Ningú pregunta. Ningú sospita. Ningú s’imagina que allà van les urnes que unes hores més tard representaran un èxit amb la seva arribada i una gran emoció per a molts santcugatencs.

1 d’octubre

El dia de la votació obren tots els col·legis, a tot arreu han arribat les urnes. Objectiu complert. Satisfacció i alegria. I sorpresa en la cara de molts que han dormit a les escoles.

La salvaguarda continua l’1 d’octubre

Tenir cura de les urnes és una responsabilitat que molts assumeixen durant l’1 d’octubre perquè es pugui desenvolupar la votació. S’ha d’estar preparat per defensar els vots i prevenir que ningú no s’emporti l’urna. S’estableixen plans d’evacuació de les urnes, alguns d’ells molt imaginatius. En un dels col·legis es fa un simulacre i es calcula que es triga 12 segons en evacuar-les a una casa veïna. S’estableix així el mode d’evacuació de les urnes en cas que arribi la policia.

En un altre col·legi electoral han optat també per despistar. En aquesta ocasió unes caixes de cartró en bosses d'escombraries serviran per fer creure que són les autèntiques. urnes. La imaginació s’activa en tots els col·legis electorals i fins i tot en alguns es decideix fer guàrdia en punts estratègics del carrer o bé retardar l’arribada dels cossos policials amb contenidors en mig del pas. Cap dels plans d’evacuació no van fer falta malgrat alguns rumors de presència policial.

Tres dies sense dormir

L'1 d'octubre de 2017 va ser, també, la jornada dels voluntaris. Persones anònimes que van voler involucrar-se fos com fos en l'organització de la consulta. Va ser un setembre farcit de reunions a Sant Cugat, de més petites i de més nombroses. L'objectiu principal era la captació de persones que volguessin ajudar. I de cop i volta, el 20 de setembre de 2017 en un local de Sant Cugat es van congregar 150 persones.

S'havien d'omplir unes fitxes per crear una base de dades que, posteriorment, va ser utilitzada per fer grups de mínim vuit persones que es van distribuir pels diferents col·legis electorals. La principal tasca d'aquest grup era la de donar suport als altres voluntaris, els que estaven a les meses electorals, i els encarregats de portar les urnes als punts de votació, tot amb la previsió que la situació d'aquella jornada podia ser conflictiva i que els col·legis sempre havien d'estar protegits.

Del 20 al 28 de setembre la veu silenciosa va anar corrent, el boca orella funcionava, i el grup inicial de voluntaris es va anar inflant fins assolir una participació de 400 persones, molt disposades i de totes les edats. Una xifra que s'havia de repartir entre els 28 col·legis electorals. Tasca que no va ser gens fàcil per a les tres persones que les 72 hores prèvies a l'1 d'octubre van estar despertes dia i nit per distribuir els voluntaris sobre l'extens mapa de Sant Cugat.

Però el puzzle es va aconseguir completar i la nit abans, la del 30 de setembre, els 400 voluntaris van tenir clar el lloc i l'hora on havien d'anar. Es va decidir que seria a les 5 del matí de l'1 d'octubre, i sí, allà hi eren, no va fallar ningú.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.