Ramon Palacio (S韓dic de Sant Cugat): 'Vull que el S韓dic segueixi creixent amb m閟 recursos'


  • Comparteix:

Ramon Palacio ha visitat el 'Sant Cugat a fons'

Ramon Palacio ha visitat el 'Sant Cugat a fons'

El S韓dic de Greuges de la ciutat, Ramon Palacio, ha visitat el 'Sant Cugat a fons' en la primera de les seccions mensuals d'aquesta temporada. Palacio ha fet balan del primer any d'un mandat 'continuista' i ha reivindicat l'oficina com una via per resoldre incid鑞cies d'una manera m閟 'eficient, r鄍ida i pr郼tica'. De cara al futur, espera que m閟 ciutadans facin servir aquest servei i reclama 'm閟 recursos' per fer-hi front.

Escolta-ho

Qu s'ha fet durant el primer any al capdavant del S韓dic?
La voluntat era fer una feina continuista. Quan arribes a una instituci que funciona, has d'intentar no fer malb res. Vol韊m fer cr閕xer la instituci i donar-la a con鑙xer perqu 閟 una activitat positiva que estalvia altres canals, fins i tot judicis.

Quan hi ha una queixa, a vegades pot acabar als tribunals, mentre que el S韓dic 閟 molt m閟 eficient, m閟 r鄍id i m閟 pr郼tic.

A m閟 de la funci arbitral, el S韓dic tamb emet recomanacions d'ofici.
Hem fet cinc iniciatives d'ofici. Hem tractat per exemple els aparcaments regulats de zona verda per incloure sup騭its que no estaven sent recollits i la senyalitzaci dels aparcaments que no estan asfaltats, com en el cas de l'Hospital Universitari General de Catalunya. Tamb hem proposat criteris de conviv鑞cia entre vianants i els diversos tipus de vehicles.

De qu es queixen els santcugatencs al S韓dic?
蓅 una ciutat diversa i plural i les queixes no es concentren en un tema concret, diria que afortunadament. Hi ha molts temes de conviv鑞cia entre persones i persones i establiment. Horaris, sorolls, aires condicionats, vibracions, terrasses. Tamb de mobilitat, com les multes.

Reclamacions patrimonials a l'administraci, com alg que ha caigut perqu el paviment no estava b o unes arrels que han fet malament una paret, efectes de les obres municipals... Hi ha temes de reclamacions complexes.

I hi ha un altre tema dif韈il, que s髇 els que tenen a veure amb les vulnerabilitats personals o socials. Estem en un moment dif韈il on moltes persones ho passen malament i van als serveis d'assist鑞cia social i intenten demanar suport. Moltes d'elles tamb v閚en al S韓dic.

Les atenem, perqu no podem fer res m閟, per no tenim les eines per oferir el suport que demanen aquestes persones. Demandes d'habitatge, les d'assist鑞cia personal o econ騧ica o les rendes garantides. A vegades no es veu aquest m髇 per existeix, 閟 greu i 閟 important.

En aquest sentit, cal recon鑙xer que Serveis Socials fa molt i no es veu, per tamb he d'exigir que caldria destinar m閟 recursos en aquesta 鄏ea, perqu no s髇 suficients.

Hi ha moltes persones que es dirigeixen al S韓dic per coses per les quals no els pot ajudar?
El S韓dic 閟 una porta oberta i moltes persones s'hi dirigeixen sense saber si all 閟 compet鑞cia o no. Mai deixem d'atendre a una persona, si ens correspon ho treballem directament, per si no ho traslladem a l'administraci, els serveis de mediaci o a l'empresa privada.

Abans d'estiu, el S韓dic va emetre una recomanaci sobre la conviv鑞cia entre vianants i vehicles a partir de les queixes rebudes. Quina 閟 la proposta?
El m閟 important 閟 prioritzar que els carrils bici tinguin continu飔at i resoldre les indefinicions en la reglamentaci actual. Quan s'interromp un carril bici, cal deixar clar cap on han d'anar les bicicletes, perqu si no es produeixen situacions complexes.

El S韓dic aposta per no enfocar les regulacions a les prohibicions i obligacions ho fem a les recomanacions. Sabem que 閟 dif韈il perqu sancionar 閟 complexe, per si Sant Cugat vol ser una ciutat avan鏰da, podria plantejar-se regular la mobilitat d'aquests vehicles en basa a recomanacions, a canvi cultural i a respecte, comen鏰nt pels nens i acabant pels grans.

Crec que s'hauria d'apostar per permetre-ho gaireb tot si es fa de manera ordenada i respectuosa. Les lleis del tr鄋sit diuen que una bicicleta no pot circular per la vorera, per molts carrils bici acaben en una vorera. La proposta 閟 permetre-ho, sempre que la bicicleta vagi a la velocitat del vianant. Adaptem les velocitats a la via. I canviem les sancions per dies d'aprenentatge.

Com ser el seu segon any com a S韓dic?
Aprofundirem en la idea de fer cr閕xer la instituci. Per aix anem un dia al mes als districtes per tenir proximitat geogr鄁ica, fer que la ciutadania s鄍iga que existeix i qu ofereix. 蓅 un 鑨it que la gent s'acosti al S韓dic, perqu les situacions existeixen i val m閟 que es resolguin de manera ordenada, senzilla i eficient per evitar casos m閟 complexes.

El prop騭it del proper any s髇 seguir creixent en el nombre de queixes tramitades, no perqu hi hagi m閟 situacions dolentes sin perqu el canal del S韓dic permet resoldre-les millor i que aix vagi acompanyat de la millora de la dotaci de recursos de l'Oficina del S韓dic, que 閟 clarament insuficient.Comenta-ho a Facebook

OPINA

Identifica't per comentar aquesta not韈ia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Av韘 important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opini expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il穕egal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel穕ar el dret de publicaci als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.

Aconsegueix els v韉eos de Cugat TV en DVD

Mira el cat鄉eg de la Botiga de cugat.cat