La crisi de la Covid-19, una oportunitat per repensar la relació entre les persones i el planeta

Charo Morán, Pau Noy i Gustavo Duch han estat encarregats d'iniciar la 35a edició del curs d'estiu de la Unipau


  • Comparteix:

La 35a edició del curs d'estiu d'Unipau s'ha hagut d'adaptar a la nova normalitat / Foto: Cugat Mèdia

La 35a edició del curs d'estiu d'Unipau s'ha hagut d'adaptar a la nova normalitat / Foto: Cugat Mèdia

La 35a edició del curs d'estiu de la Universitat Internacional de la Pau (Unipau) ha donat el tret de sortida aquest dilluns centrant-se en les conseqüències de la pandèmia sobre el planeta. Charo Morán, d'Ecologistas en acción, ha plantejat les evidències que ha deixat la Covid-19 en el món i ha exposat unes noves propostes sobre la cultura de la terra que torni a posar la vida al centre. Per la seva banda, Gustavo Duch, de la revista Sobirania Alimentària, ha volgut incidir en les conseqüències i la culpa del monocultiu en tot el que ha passat en els darrers mesos i la necessitat de demanar responsabilitats a la classe política. Per acabar, Pau Noy, de la Fundació Mobilitat Sostenible, ha transportat la necessitat d'un canvi en el model de les ciutats i de transport.

'La pandèmia ens ha demostrat que som vulnerables amb aquest model de producció i consum', ha incidit Morán, que ha desgranat les evidències més flagrants que ha deixat la pandèmia. També ha exposat que alterar la biodiversitat altera la salut, aturar el desenvolupament de la terra ha donat una treva a la naturalesa i que la pandèmia ha estat una cura d'humilitat per a l'ésser humà que es creu imparable anant del bracet amb el progrés tecnològic.

A més, Charo Morán ha fet èmfasi en els punts que planteja Ecologistas en acción sobre un nou model de relació amb la cultura de la terra. Entre d'altres, ha insistit en viure del sòl del present i no del passat, que té el petroli en el centre de tot, i ha animat a construir camí cap a les energies renovables. També ha incidit en la necessitat de generar equitat i comunitat, i fer decréixer l'esfera material. 'No necessitem tant per viure', ha conclòs.

Per la seva banda, el veterinari i activista Gustavo Duch ha mostrat la seva indignació pels reconeixements que està rebent el monocultiu de soja, d'oli de palma i de producte derivat dels animals. 'Afavoreixen les zoonosis, malalties que patim els humans que provenen de malalties d'animals', ha sentenciat. A més, precisament en el dia internacional de la zoonosi, ha assegurat que aquestes malalties suposen més del 60%. Des de l'Ebola fins a la Covid-19, passant per la ràbia o la sida. 'De totes maneres, però, el monocultiu més perillós és el del pensament de la classe política. Saben conscientment i tenen la informació necessària sobre l'agricultura industrial, que és responsable directe de les pandèmies, i no fan res per aturar-ho', ha jutjat Duch.

Per últim, Pau Noy, enginyer industrial i promotor de mobilitat sostenible, ha fet una mirada endavant i plantejar els models de ciutat que s'han d'assolir en un futur. 'El canvi és una necessitat i ha d'implicar la ciutadania. La pandèmia ha obert els ulls a la gent: una altra ciutat és possible. Poc a poc es pot fer, amb consens i aliances', ha resumit Noy. A més, també ha volgut incidir en el caràcter invisible dels equips de govern d'ajuntaments que, com la sanitat pública, han vist molt tensat el model.

Abans, en la presentació del cicle, el director de la Unipau, Arcadi Oliveres, i l'alcaldessa Mireia Ingla han subratllat la importància del curs d'estiu. 'És un privilegi per a la ciutat', ha dit Ingla. 'Durant l'any, parlo massa i no escolto. Aquestes xerrades em serveixen per callar, escoltar i aprendre', ha comentat Oliveres.

Aquest dimarts, el cicle de conferències se centrarà en l'anàlisi en clau econòmica de la pandèmia







Pau Noy

El que hem viscut amb la pandèmia no és ni l'aperitiu que viurem amb el canvi climàtic

Mireia Ingla

Sant Cugat batega solidartitat i ganes de treballar per un futur més just. La Unipau ens ajudarà a aconseguir-ho



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.