L'Arxiu Nacional de Catalunya incorpora el fons documental de Ricard Salvat, memòria de mig segle de teatre contemporani

El fons inclou la documentació que va generar com a director d’escena, autor, productor, empresari, actor i catedràtic


  • Comparteix:

El fons documental s'ha guardat en 209 caixes / Foto: ANC

El fons documental s'ha guardat en 209 caixes / Foto: ANC

L'Arxiu Nacional de Catalunya ha ingressat a les seves instal·lacions a Sant Cugat el fons documental de Ricard Salvat i Ferré (Tortosa, 1934 - Barcelona, 2009), considerat una figura clau del teatre català de la segona meitat del segle XX, un període d'innovació i de creació molt fecund. Durant els primers mesos d'enguany, l'Arxiu Nacional i la Fundació Ricard Salvat han treballat conjuntament en la selecció definitiva dels materials, l'organització del fons documental i la preparació del seu ingrés físic a l'Arxiu Nacional. El fons inclou la documentació pròpia generada com a director d'escena, autor, productor, empresari, actor, catedràtic universitari, conferenciant i director de festivals.

L'arribada del material a l'arxiu estava prevista per a finals de març en el marc dels actes d'homenatge en record de Salvat que s'havien organitzat per diverses institucions i el Departament de Cultura durant els mesos anteriors, amb motiu de la commemoració dels deu anys de la seva mort. Malauradament, a causa de la pandèmia de la Covid-19 i el conseqüent confinament es va ajornar el trasllat de la documentació. El trasllat que ha tingut lloc aquesta setmana s'ha dut a terme amb totes les garanties de seguretat sanitària.

La conservació i difusió de l'arxiu personal de Ricard Salvat és 'un element molt rellevant per al coneixement del món dramàtic durant aquells anys', han remarcat des del departament de Cultura. Des del moment del seu traspàs se n'ha tingut consciència del seu valor i li ha dedicat una cura especial la seva família, a través de la Fundació Ricard Salvat, que l'ha conservat físicament a la seva seu, al cor del barri de Ciutat de Vella de Barcelona, ha impulsat la difusió del llegat i n'ha donat accés des del primer moment als investigadors interessats en el seu llegat.

L'arxiu de Ricard Salvat ocupa aproximadament 90 metres de documentació (209 caixes de trasllat), reflex de la seva tasca realitzada entre 1953 i 2009, encara que també l'integren materials dels anys quaranta. D'una banda, inclou la documentació pròpia generada com a director d'escena, autor, productor, empresari, actor, catedràtic universitari, conferenciant i director de festivals; de l'altra, l'aplegada com a estudiós del teatre, l'estudi d'obra aliena o com a assistent a molt diversos congressos i festivals d'arreu del món.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.