Una auditoria detecta incompliments en el contracte entre l'Ajuntament i l'empresa gestora de l'Eurofitness Sant Cugat

L'Ajuntament ha proposat mesures per regularitzar la situació, tant des del vessant econòmic com de gestió


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu de l'entrada al gimnàs municipal / Foto: Cugat Mèdia

Imatge d'arxiu de l'entrada al gimnàs municipal / Foto: Cugat Mèdia

L'Ajuntament i l'empresa Col·lectiu Fitness SL (concessionària per a la redacció del projecte, construcció de les obres i explotació del centre Eurofitness Sant Cugat) han comès incompliments del contracte. Ho determina una auditoria encarregada pel consistori després que la concessionària hagi reclamat apujar el preu dels abonaments, una petició que l'executiu local no veia justificada sense fer abans un estudi. Amb l'auditoria s'han detectat irregularitats mútues, així com cap raó que justifiqui apujar els preus (una decisió que, a més, hauria de comptar amb el vistiplau del ple municipal).

L'estudi posa la lupa a la concessió que es va adjudicar l'any 2001 a l'empresa per a la redacció del projecte, la construcció de les obres i l'explotació del centre Eurofitness Sant Cugat per un període de 30 anys, Col·lectiu Fitness SL. Des de l'Ajuntament assenyalen que una de les clàusules incomplertes va ser la creació d'una comissió de seguiment per revisar el funcionament de la contractació, que no va estar operativa entre 2010 i 2017 i que s'hauria de convocar, almenys, dues vegades cada any. Per a l'executiu, això demostra "una manca de control i seguiment d'aquesta concessió". La comissió hauria de servir per presentar la proposta de pressupost per al següent exercici, el càlcul de costos, la proposta de revisió de preus a aplicar i les modificacions en la plantilla i personal.

Per posar fil a l'agulla a la situació, l'executiu ha proposat un seguit de mesures per regularitzar la situació econòmica i de gestió de la concessió i per establir bases per executar i controlar-la a partir d'ara. En declaracions a Cugat Mèdia, el tinent d'alcaldia de Presidència, Hisenda, Serveis Urbans, Mobilitat i Seguretat, Pere Soler, ha explicat que "hi ha moltes mancances" a les quals s'havia de "posar un fre i veure quines mesures havíem d'adoptar perquè quan acabi la concessió estigués tota la situació regularitzada".

Així, l'Ajuntament proposa que l'empresa concessionària faciliti tota la informació requerida (directament o a través de firmes auditories contractades pel consistori) i que dugui a terme una comptabilitat específica de la concessió on només es reflecteixin ingressos i despeses inherents a aquesta. També proposen la creació d'un llibre inventari amb les inversions inicials a la concessió i les realitzades posteriorment. El govern insta l'empresa a no realitzar cap inversió sense rebre prèviament el vistiplau del ple.

L'executiu insta la concessionària a justificar les propostes de canvis de preus que siguin diferents de les acordades l'any 2001. Segons l'auditoria, el concessionari està "supeditat a l'oferta presentada i, per tant, assumeix els possibles riscos econòmics derivats de l'explotació del servei". L'estudi, a més, indica que no hi ha "cap decisió adoptada per l'Ajuntament que hagi comportat una disminució dels ingressos o augment de les despeses". Pel que fa a la crisi derivada de la Covid-19, l'auditoria indica que "les indemnitzacions no són procedents d'acord amb els reials decrets llei dictats als efectes".

Per la seva banda, l'Ajuntament es compromet a fer auditories anuals tècniques i de gestió de la concessió, així com tornar a convocar les comissions de seguiment dues vegades cada any. L'executiu també desglossarà les despeses lligades als subministraments i revisarà si s'ha liquidat a l'empresa concessionària les despeses que va assumir per a la gestió i explotació del pav 3 en els termes que va acordar amb l'Ajuntament.

El govern oferirà més detalls de tot plegat al ple municipal d'octubre, que tindrà lloc el dia 18.


Pere Soler

Hi ha moltes mancances, coses no regulades; hi havíem de posar un fre i veure quines mesures havíem d'adoptar perquè quan acabi la concessió estigués tota la situació regularitzada.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.