10 consells per millorar la salut bucodental dels infants

Cugat Mèdia ha parlat amb les doctores Emma Fortea, de la clínica Dentalògic, i Miriam Robledo Gil, de Clínica Dental R. Piñeiro


  • Comparteix:

Emma Fortea a la clínica Dentalògic, a Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Emma Fortea a la clínica Dentalògic, a Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

L'increment de sucre a la dieta és un dels factors que més negativament està afectant la salut bucodental dels infants. Cugat Mèdia n'ha parlat amb dues especialistes de Sant Cugat, les doctores Emma Fortea, de la clínica Dentalògic, i Miriam Robledo Gil, de Clínica Dental R. Piñeiro. Les dues doctores coincideixen que les claus d'una bona salut bucodental són el raspallat, l'alimentació saludable i les revisions periòdiques amb l'odontopediatra.

ESCOLTA-HO


Pel que fa a l'alimentació, Fortea lamenta que "tot i que la gent comença a tenir més consciència sobre la importància de menjar sa, encara s'abusa molt del sucre en la dieta". Segons Robledo, un infant de dos a quatre anys, no hauria d'ingerir més de 15 grams de sucre diaris, i a partir dels quatre anys, no s'haurien de superar els 20 o 25 grams diaris. Per aconseguir-ho, recomana especialment canviar els hàbits d'esmorzar i berenar, i canviar la brioixeria, els cereals ensucrats i els sucs envasats per fruita, entrepans, llet i fruits secs.

Esmorzar
Iogurt natural, flocs de civada, nous i un plàtan és un exemple d'esmorzar saludable / Foto: Cugat Mèdia


Sobre l'origen de les càries, les dues doctores coincideixen que aquestes no estan únicament relacionades amb l'alimentació, sinó que també hi intervenen altres factors. Fortea parla dels enzims de la saliva, que són els encarregats de "destruir" els bacteris que tenim a la boca. "En funció de la qualitat i quantitat d'enzims, tindrem més o menys càries", clarifica la doctora. En aquest sentit, Fortea recomana que quan es comencen a introduir els sòlids en l'alimentació de l'infant, l'adult procuri no llepar mai la mateixa cullera que utilitza la criatura, perquè podria traspassar-li enzims propensos a fer càries.

No obstant això, Robledo recorda que, encara que hi hagi una predisposició heretada, la càries necessita "un medi àcid per viure, que li dona el sucre". Per tant, si controlem la dieta i no existeix un medi àcid bucal, encara que hi estiguem predisposats, no tenim per què desenvolupar les càries. Una curiositat sobre com evitar l'acidesa està relacionada amb la freqüència del consum. Segons Robledo, "és menys dolent menjar cinc caramels seguits, que menjar-los repartits al llarg del dia o de la setmana", comenta, "perquè cada vegada que me'n menjo un, puja l'acidesa de la saliva i fa que la càries es trobi més còmode en el medi bucal".

Aparells d'ortodòncia
Fortea distingeix entre l'ortopèdia, que afecta l'esquelet, i l'ortodòncia, que afecta la posició de les dents. Els problemes d'oclusió, com les mossegades invertides o creuades, estan relacionades amb l'ortopèdia i és interessant detectar-les precoçment, per aprofitar els pics de creixement per resoldre-les. En canvi, si la base òssia és bona i només s'han de col·locar bé les dents, s'ha d'esperar, com a mínim, als 12 anys, quan ja s'han canviat totes les peces.

Robledo també recomana que es detectin al més aviat possible els problemes relacionats amb la deglució i la postura de la llengua "per evitar malformacions posteriors".

10 consells per millorar la salut bucodental

  1. Prendre consciència de la importància de cuidar-se la boca
  2. Raspallar-se les dents durant dos minuts després de cada àpat i passar-se el fil dental
  3. Comprar a la farmàcia la pasta de dents: amb fluor i adequada a l'edat de l'infant
  4. Menjar el més saludable possible i consumir el mínim sucre possible
  5. Canviar els sucs envasats per llet o aigua, i la xocolata i la brioixeria industrial per entrepans, fruita o fruits secs
  6. Evitar les patates xips, begudes ensucrades i llaminadures, que provoquen moltes càries
  7. No llepar els coberts de l'infant per no traspassar-li els enzims de la saliva
  8. Iniciar les revisions als tres anys, i a partir d'aquí, deixar-se guiar per l'odontopediatra
  9. Utilitzar un bon raspall elèctric, que és senzill, útil i arriba a tot arreu
  10. Evitar l'ortodòncia fins que l'infant hagi canviat totes les peces





Emma Fortea

Jo recomano que les famílies comencin a fer revisions als seus fills als tres anys, fer servir un bon raspall elèctric, que és molt senzill de fer servir i molt útil, i en tot cas, un cop vagin a l'odontopediatra ja els aniran guiant sobre la freqüència de les revisions.

Miriam Robledo

A les càries hi pot haver una predisposició heretada, però si no existeix un medi àcid bucal i si controlem una dieta, no té perquè donar-se. La càries necessita un medi àcid per viure, que li dona el sucre (o els hidrats). Si mengem cinc caramels junts, és menys dolent que menjar-los repartits.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.