La Merceria més antiga de Sant Cugat canvia de propietaris i de local

Toni Mateo i Carme López es jubilen i traspassen el negoci que es trasllada al carrer Plana de l'Hospital


  • Comparteix:

Els propietaris de La Merceria de Sant Cugat format pel matrimoni de Toni Mateo i Carme López, es jubilen a finals d'aquest mes d'abril, després de 21 anys sent els responsables del comerç. Ara bé, La Merceria continua i agafarà el relleu del negoci una treballadora. La Merceria, un dels comerços emblemàtics de la ciutat, va obrir les portes l'any 1947, a la plaça de Sant Pere, de la mà de Montserrat Perich. Més tard, el seu fill Ferran juntament amb la seva dona Ester van continuar amb el negoci. Cugat Mèdia ha visitat el comerç i ha parlat amb Toni Mateo, qui va començar al negoci com a treballador fins a convertir-se en propietari el 2001.

La Merceria és un espai dedicat a la venda de tots aquells elements que siguin per la costura i serveixin com a complements de vestir, així com fils, cremalleres, gomes, cintes, vetes, brodats, botons i sivelles. Tanmateix, es poden aconseguir articles amb més detall com adorns, adhesius, floretes o productes més insòlits com els vanos. El propietari de la botiga, Toni Mateo, explica que sempre han tingut una "sensibilitat especial" cap als mitjons i els pantis.

La Merceria es va instal·lar a Sant Cugat l'any 1947 i, després de gairebé 80 anys d'història, ja forma part del mapa visual de Sant Cugat. Toni Mateo explica que va conèixer a la senyora Perich l'any 1978, moment en què va començar a fer de comercial per la ciutat. Des d'aquell moment, es va incorporar a la botiga, primer com a treballador i més tard va agafar el relleu dels propietaris després que es jubilessin. Mateo recorda, mig rient, que "el fill de Monsterrat Perich, Ferran, sempre feia broma sobre el fet que algun dia acabaria sent el propietari" i, al final, "vaig acabar agafant el relleu amb la meva dona l'any 2001".

El valor diferencial de la botiga és el tracte personal i proper amb els clients i "la voluntat que tenim que els clients estiguin satisfets", explica Mateo. El més important per mantenir una merceria viva avui dia és conèixer la clientela, la qual "t'ajuda a identificar quines necessitats i inquietuds té", afirma Toni Mateo. Aquest fet porta al venedor a l'especialització del producte, segons el que demanin els clients. A més, "nosaltres ens adaptem al temps canviant i això ho anomenem multiespecialització", detalla Mateo.

Els propietaris de La Merceria, Toni Mateo i Carme López, es jubilen

Els propietaris de La Merceria, Toni Mateo i Carme López, es jubilen / Foto: Cugat Mèdia

Després de gairebé 22 anys portant el negoci, els propietaris han decidit jubilar-se i encaren aquesta etapa amb "molta il·lusió i satisfacció", assegura Mateo. El propietari es mostra content perquè La Merceria continua i agafarà el relleu una treballadora actual de la botiga. Mateo afirma que "Sant Cugat es mereix tenir un negoci com aquest que aporti una gota de color a la ciutat".

Toni Mateo s'acomiada d'aquesta etapa "transmetent il·lusió als clients", ja que La Merceria "ha format part de la nostra vida durant tots aquests anys". Mateo explica que ha intentat continuar una feina que ja havia començat Montserrat Perich i Ferran i Ester, els quals van deixar aquesta botiga i la clientela. "Jo el que he fet és posar un gra més, però la feina ja venia de temps enrere", assegura el propietari.

L'interior de la botiga La Merceria de Sant Cugat

L'interior de la botiga La Merceria de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

La data prevista per a l'obertura del nou local, situat al carrer de la Plana de l'Hospital número 5, és el dijous 5 de maig. Toni Mateo explica que la idea principal és tancar l'establiment de la plaça de Sant Pere el 5 de maig i el mateix dia obrir les portes del nou local. L'objectiu del canvi de localització és "estar en un carrer comercial, cèntric i on poder continuar la nostra labor després que finalitzés el contracte amb el propietari de l'actual local", detalla Mateo. I ha afegit que, "des del nou local, situat al centre principal de la ciutat, també es donarà un molt bon servei".




Toni Mateo

Sobretot el tracte personal, la voluntat que tenim de la satisfacció del client. Formar part, com aquell qui diu, de la seva vida perquè sempre hem valorat que hi ha clientes que surten al matí a comprar el diari i a la farmàcia, i després passen per La Merceria a comprar-te uns metres de goma. I això fa molta il·lusió.

Toni Mateo

La veritat és que jo que venia de ser un comercial, sempre havia viscut a l'altra banda del taulell. Situar-te a l'altre costat del taulell és entrar a conéixer el que és realment La Merceria, que és el detall: per a què serveix un botó, una cremallera, veure acabada la peça. La veritat que aquests anys han significat tot un descobriment.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.