Sant Cugat acull una família d'activistes de la comunitat indígena nasa

César Galarza veu el govern de Colòmbia "còmplice" de l'amenaça dels paramilitars


  • Comparteix:

Katherin Arias i César Galarza / Foto: Albert Canalejo - Ajuntament de Sant Cugat

Katherin Arias i César Galarza / Foto: Albert Canalejo - Ajuntament de Sant Cugat

César Galarza i Katherin Arias, i els seus dos fills, són membres de la comunitat indígena nasa, ubicada a Colòmbia. Es tracta d'un poble que es troba sota l'amenaça de forces paramilitars, sobre la qual Galarza veu 'còmplice' el govern estatal del país sud-americà. Ambdós han arribat recentment a Sant Cugat, emparats en el Programa Català de Protecció de Defensors i Defensores dels Drets Humans. 'Hem vingut per estar més tranquils, però també per ser la veu de molta gent', ha explicat Galarza aquest dimarts en una recepció institucional a l'ajuntament.

La comunitat nasa és un poble indígena format per més de 200.000 persones que viu a prop dels Andes. Aquest col·lectiu està perseguit per grups paramilitars, que ocupen les seves terres. "Sempre ens han vist com la pedra a la sabata, ja que no ajudem en el que consideren el desenvolupament", ha relatat Galarza, que ha matisat que l'accepció de 'desenvolupament' a què fa referència és "treure els indígenes o matar-los, per instal·lar-hi multinacionals".

Galarza ha explicat que l'any 2005 va ser testimoni de com els paramilitars assassinaven la seva àvia. Llavors va haver d'abandonar casa seva i desplaçar-se, en un camí per la defensa dels seus drets que ara fa parada a Sant Cugat. "És molt dur perquè això passa constantment a Colòmbia", ha explicat.

Per la seva banda, Arias, doula de professió, ha lamentat com els seus fills "han nascut en un context de guerra que han normalitzat". Ara, ha reflexionat, es marca l'objectiu de "mantenir viva la memòria dels morts i desapareguts". Així, des de Catalunya, vol reforçar les ajudes i aliances amb les persones que segueixen a Colòmbia.

La recepció ha tingut lloc a l'ajuntament, encapçalada per l'alcaldessa, Mireia Ingla, que ha lamentat com en els conflictes "sempre són les persones vulnerables les que pateixen". A la trobada també hi ha assistit el director General de Cooperació de la Generalitat de Catalunya, Josep Desquens.

Foto de família de la recepció

Foto de família de la recepció / Foto: Albert Canalejo - Ajuntament de Sant Cugat







César Galarza

He hagut de veure com mataven a la meva àvia en una massacre que ens van fer els paramilitars. Ens van donar tres dies per marxar. És molt dur perquè això passa constantment a Colòmbia.

Mireia Ingla

Ens adonem que sempre són les persones vulnerables els que pateixen les vulneracions de drets. No podem oblidar la infinitat de conflictes armats al món, ni les persones refugiades.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.