Maria Santos (malalta de tremolor essencial): 'Puc tornar a escriure i a posar la clau al pany'

Aquesta santcugatenca de 80 anys ha estat la segona pacient a sotmetre's a un tractament a Can Ruti que també s'aplica als malalts de Parkinson


  • Comparteix:

Ramiro Álvarez a la sala de control de l'equip d'ultrasons HIFU / Jordi Pujolar (ACN)

Ramiro Álvarez a la sala de control de l'equip d'ultrasons HIFU / Jordi Pujolar (ACN)

Fa prop de 40 anys, quan en tenia 40, la santcugatenca Maria Santos va ser diagnosticada de tremolor essencial, una patologia d'origen neurològic que es caracteritza per provocar un moviment rítmic, o tremolor, a les mans, al cap, al tronc, a les cames i, de vegades, a la veu. Amb els anys, els símptomes se li van anar agreujant fins al punt que ja no podia utilitzar les mans gairebé per a res. Fa unes setmanes, però, això va canviar gràcies al tractament d'ultrasons focalitzats d'alta intensitat (HIFU) al qual es va sotmetre a l'Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti). Un tractament pioner que està canviant la vida tant de persones amb la seva patologia com de persones amb Parkinson tremòric.

ESCOLTA-HO

"El meu metge feia temps que m'havia parlat d'aquest tractament, però no el cobria la seguretat social i no me'l podia permetre", explica Santos. "Quan va saber que es faria a Can Ruti m'hi va derivar i, de fet, he sigut la segona persona a rebre els ultrasons aquí", comenta. Concretament, el HIFU és un procediment no invasiu que focalitza els ultrasons en un punt del cervell. Així, aconsegueix concentrar la calor de centenars d'ultrasons cap al grup de neurones compromeses en la tremolor.

Es calcula que a Catalunya es podrien beneficiar d'aquest tractament al voltant d'unes 8.000 persones diagnosticades de Parkinson o de tremolor essencial.

En el cas de Maria Santos, tot i que no s'ha recuperat al 100%, li ha canviat la vida d'un dia per l'altre. "Escriure, posar la clau al pany i enfilar una agulla són algunes de les coses que he pogut tornar a fer després de molts anys", exclama. "Jo sabia que pitjor de com estava no em podia deixar el tractament, però tampoc no pensava que hi guanyaria tant", reconeix Santos.

Ara li toca decidir si, d'aquí a sis mesos, es vol sotmetre al mateix tractament per a la mà esquerra, ja que, de moment, només li han tractat la dreta, la seva mà dominant. L'única cosa que la fa dubtar és el fet que li hauran de tornar a afaitar el cap. "Ara que m'està creixent el cabell una altra vegada, em fa una mica de mandra, però segurament m'hi animaré; no és una operació dolorosa i el resultat és molt bo", conclou.




Maria Santos

Ja no podia escriure, ara ja puc, i també firmar, també puc posar la clau al pany i enfilar una agulla.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.