Es busquen documents i fotos històriques de Sant Cugat guardades als calaixos

L'Arxiu municipal de Sant Cugat impulsa un projecte per crear un mapa amb documents de famílies i entitats amb una importància social o històrica


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu de la devolució de documents pel Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca al 2015 / Foto: Ajuntament (Localpres)

Imatge d'arxiu de la devolució de documents pel Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca al 2015 / Foto: Ajuntament (Localpres)

L'Arxiu Municipal de Sant Cugat impulsa un nou projecte per crear un mapa de fons amb documents privats de particulars i entitats. La intenció d'aquest projecte és recollir i agrupar documents amb una importància històrica o social per al municipi per evitar que caiguin en l'oblit o es destrueixin per crear un mapa amb el màxim de documents possibles, siguin cartes, escrits o fotografies. De moment ja han recollit documents de set particulars i estan en contacte amb quatre més. Aquest projecte compta amb la col·laboració del Grup d'Estudis Locals per fer arribar aquesta iniciativa al màxim de persones possible.

El director de l'Arxiu Municipal, Francesc Jiménez, explica que la cerca vol donar molt èmfasi a documents escrits per dones, ja que un problema generalitzat a tots els arxius és que hi ha pocs documents on les dones tenen un paper principal com a escriptores o fotògrafes.

Jiménez diu que en aquest projecte no hi ha documents més importants que d'altres, la idea és recollir-ne el màxim possible. S'han trobat amb casos de gent que els explica que han llençat fotografies antigues perquè no li veien cap valor històric, però que mai se sap la importància que poden tenir aquestes. Jiménez també diu que "a vegades tenim desconeixement de les fonts que tenim al mateix poble perquè la gent no és del tot conscient del valor de la seva documentació. O no creu que els seus documents tinguin un valor més enllà del sentimental". Per això van crear aquest projecte, amb la intenció que no es perdin més documents.

En cap cas, l'Arxiu Municipal es queda amb el document, únicament si el propietari vol donar-lo, asseguren. Un cop una persona o entitat contacta amb l'Arxiu per un document, un especialista va al domicili per recollir tota la informació de la font i ajuntar-la amb la resta dels documents que tingui aquesta família o entitat.

L'Arxiu vol crear un mapa a la seva pàgina web on publicar els documents, sempre que el propietari doni permís, perquè els usuaris els puguin consultar i localitzar en un mapa de Sant Cugat. També volen que es converteixi en un projecte permanent i que la gent pugui anar enviant documents a mesura que els vagi trobant. De moment, se centra en el centre de Sant Cugat, però en els pròxims mesos volen ampliar el projecte a la resta de barris.

Es pot contactar amb l'arxiu a través del seu correu electrònic, arxiu@santcugat.cat, i trobar més informació a la seva pàgina web.




Francesc Jiménez

Aquesta memòria de la ciutat tant és la que té l'Ajuntament, però sobre tot les petites histories particulars de cada persona que hi viu o ha viscut. A vegades tenim desconeixement dels fonts que tenim al propi poble perquè la gent no és del tot conscient del valor de la seva documentació. O no creu que el seus documents tinguin un valor més enllà del sentimental.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.