El parc de Bombers de Rubí-Sant Cugat, sota mínims per falta de recursos

Reclamen més personal, més material i que el material nou estigui en més estat


  • Comparteix:

Foto d'arxiu d'un camió de bombers / Foto: acn

Foto d'arxiu d'un camió de bombers / Foto: acn

Els parcs de bombers afronten una campanya d'incendis complicada i no ho fan en les millors condicions. Segons els sindicats, falta personal qualificat i material, i l'equipament nou que arriba ho fa en males condicions, una situació que també es dona al parc de Rubí-Sant Cugat. El bomber d'aquest parc i membre de CCOO, Marc Guix, ha explicat a Cugat Mèdia que es tracta d'una situació que ha aflorat arran de l'incendi en un habitatge de Rubí on van morir tres persones i una vintena més va resultar ferida, però que fa anys que s'arrossega i que suposa un perill per a la ciutadania i per als mateixos bombers.

Guix alerta que aquesta manca de recursos general fa que s'hagi de demanar ajuda constantment a altres parcs de la xarxa de bombers, fet que genera en molts casos haver de desatendre altres territoris. "Hi ha molts parcs que només hi ha tres bombers. Ja no és que no puguem donar resultats a diferents serveis, simplement que no podem ni per la nostra seguretat" explica el bomber del parc Rubí-Sant Cugat.

El parc que dona servei a Sant Cugat entra dins l'agrupació 404, una xarxa de col·laboració local de la Regió d'Emergència Metropolitana Nord que l'agrupa també els parcs de Cerdanyola-Bellaterra, Sabadell i Terrassa. Per a l'incendi de l'habitatge de Rubí van reclamar l'ajuda d'aquesta xarxa i va respondre el Parc de Cerdanyola - Bellaterra, que va arribar a l'incendi en 14 minuts. Guix explica que es van ajuntar molts factors que no van permetre anar a l'incendi. Uns minuts abans, dos camions de bombers van haver de sortir a causa d'un accident de cotxe. Al parc només va quedar un camió de bombeig d'aigua que era el més nou de tots, però estava espatllat.

"Només 5 bombers al parc en cada torn i un camió nou que no funciona va ser la combinació perfecta del desastre", lamenta Guix. Segons el bomber santcugatenc, no és el primer cop que els hi passa. Es tracta d'un camió que té pocs anys, que no funciona bé i que l'han portat a reparar diverses vegades. Guix també explica que aquests camions han patit més de 700 incidències als parcs de bombers de Catalunya des que es van començar a repartir.

"Mai sabrem si podríem haver salvat les vides d'aquelles persones, però si el camió nou hagués estat en funcionament hauríem arribat abans a l'incendi", concreta Guix, qui detalla, haurien pogut arribar en uns 7-8 minuts, en comptes dels 14 en què van arribar els bombers de Cerdanyola, que tenen el parc a la UAB.

L'estiu es preveu difícil

Aquestes condicions laborals i materials no ajuden a un estiu que, de seguir així, es preveu "molt molt difícil". Guix explica que els boscos estan en una situació deplorable, estan bruts, hi ha molta vegetació i estan secs. "Els boscos de les comarques centrals són un polvorí", alerta el bomber, qui també posa el focus a Collserola.

Davant la possibilitat de diversos incendis simultanis en diferents punts del territori, la situació encara s'agreuja més per la falta d'efectius i material.

Per això, Guix aposta en cas que un incendi afecti Collserola pel confinament de la població. Una mesura que genera rebuig entre els afectats i que pot generar problemes de seguretat.






Marc Guix

La casa (Bombers de la Generalitat) defensa que la xarxa de bombers, la xarxa de parcs ajuda molt. Això és absolutament fals, perquè hi ha molts parcs que només hi ha tres bombers. Ja no és que no poguem donar resultats a diferents serveis, simplement que no podem ni per la nostra seguretat.

Marc Guix

També ens hauríem de plantejar potser el confinament. Però clar, la ciutadania en cas de veure que venen les flames i que t'has de quedar a casa, que normalment és el lloc més segur, normalment, doncs això no ho entendrà. I es generaran escenes de perill.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.