Una ONG de Sant Cugat impulsa el desenvolupament cultural a l'Amazònia

Iquánima alerta de com les accions d'Occident repercuteixen en la realitat dels pobles originaris de l'Amazònia


  • Comparteix:

Raúl Arqueros, al centre / Foto: Cedida per Raúl Arqueros

Raúl Arqueros, al centre / Foto: Cedida per Raúl Arqueros

El santcugatenc Raúl Arqueros va fundar fa gairebé 20 anys l'escola Soldevila a la capital del Perú, Lima, per donar una oportunitat als infants més desafavorits. Ara, és un centre amb més d'un centenar d'estudiants i amb una desena de mestres. L'èxit d'aquesta iniciativa, creada per l'Associació Salut i Música i que ara gestiona la fundació Iquànima (les dues de Sant Cugat), ha servit per impulsar el Projecte Amazònia, una iniciativa per potenciar el desenvolupament cultural dels pobles originaris d'aquesta zona. Arqueros creu que els països occidentals han d'actuar amb responsabilitat, ja que les accions que hi tenen lloc poden repercutir de manera crítica a les selves amazòniques.

El cooperant ha explicat a Cugat Mèdia els detalls d'aquesta iniciativa. Arran que l'escola de Lima es va fer molt coneguda, "va venir gent de la selva a demanar ajuda". Assegura que el que ha vist en aquesta zona és "brutal": des de morts fins a totes les conseqüències d'una desforestació que també és cultural. El consum sense filtres de productes com el cafè, el cacau o la soja als països del nord repercuteix en aquest sentit en aquesta franja del món. És una situació, que a diferència del que Arqueros va trobar-se a la capital peruana, "no és resol amb una escola".

D'aquesta manera, van plantejar la idea de desenvolupar un centre de desenvolupament intercultural entre l'Amazònia i Europa. "No assistencialisme, sinó cooperació real", aclareix Arqueros, que recorda que l'aposta és per potenciar i empoderar els pobles originaris. I això, explica, es pot aconseguir des de la cultura.

L'entitat desenvolupa el projecte amb els pobles originaris de l'Amazònia

L'entitat desenvolupa el projecte amb els pobles originaris de l'Amazònia / Foto: Cedida per Raúl Arqueros


Així, el projecte se sustenta sobre quatre potes. La primera és per fomentar el desenvolupament artístic perquè les persones d'aquests pobles "tinguin una carta de presentació" davant de la resta del món. Arqueros apunta que, a causa de la situació precària en la qual viuen, moltes d'aquestes persones no saben ni llegir ni escriure, cosa que dificulta la seva capacitat d'abstracció.

La segona pota també va lligada a l'educació: treball pedagògic per formar mestres. La tercera aborda la salut, amb la importància de recuperar la medicina ancestral i tenir cura de la nutrició.

Finalment, l'agricultura sostenible també hi juga un paper fonamental, perquè els pobles originaris "puguin viure dels seus conreus, però sense alterar el seu entorn".

Iquánima vol sensibilitzar la ciutadania europea de la situació que es viu a l'Amazònia. Per això ha preparat un documental que vol presentar a diversos festivals de classe A, com el de Locarno (Suïssa).




Raúl Arqueros

Els arbres són una conseqüència segona de la deforestació cultural i en som responsables perquè consumim el cacau, el cafè i la soja.

Raúl Arqueros

Entenem cultura des d'un vessant ampli: no només és art o música, també és com parles, com menges, és tot, és l'essència dels pobles.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.