RTVE fa 40 anys de programes 'made in Sant Cugat'

El centre santcugatenc va aterrar al municipi el 1983, des d'on s'ha fet història de la televisió


  • Comparteix:

El 27 de juny de 1983 els nous estudis d'RTVE a Catalunya es traslladen a Sant Cugat i el 6 de juliol d'aquell any arrencava per complet la programació regular. De les seves instal·lacions han sortit programes que són història de la televisió i professionals que formen part de l'imaginari col·lectiu. Durant aquests 40 anys, el centre de Sant Cugat també ha servit per posar al mapa el nom del municipi, tot i que per a molts santcugatencs el que es fa des de l'altra banda de l'autopista, a Can Sant Joan, encara és una mica desconegut. El director del centre de producció d'RTVE a Catalunya, Oriol Nolis, repassa amb Cugat Mèdia passat, present i futur d'aquest centre que és 'singular'.



Són 9.000 metres quadrats d'instal·lacions que van substituir els estudis antics de Miramar, a Barcelona. Per les seves parets, estan presents en forma de fotografies els grans programes que han fet història de la televisió i les imatges dels professionals que els han fet possible.

El primer, 'Adeú, Miramar. Bon dia, Sant Cugat', amb el qual es donava pas a l'inici de les emissions des de Sant Cugat, des d'on han sortit espais com 'Saber y ganar', 'Barrio Sésamo', 'Cachitos de hierro y cromo', la 'Hora musa', 'Los Lunnis', 'Redes', 'El escarabajo verde' i 'Operación Triunfo', entre molts d'altres.

També es gestiona des de Sant Cugat els canals Teledeporte y La 2, a més de les desconnexions per a Catalunya.

Imatge del control del centre de Sant Cugat de RTVE

Imatge del control del centre de Sant Cugat de RTVE / Foto: Cugat Mèdia

I és que el centre de Sant Cugat, amb més de 600 treballadors i 7 platós, és un dels puntals en la creació de continguts d'RTVE. Una producció que, segons el seu director, Oriol Nolis, té una identitat i "una manera" pròpia i visible per als espectadors. Des de les seves instal·lacions han sortit alguns dels formats més innovadors de la televisió pública espanyola.

Alguns d'ells, tenen un nom propi, el del creador Sergi Schaaff, mort el gener passat i que des d'aquest mes de juny dona nom en homenatge al plató 4 del centre de producció santcugatenc, on es grava 'Saber i ganar'.

Amb aquest 40è aniversari, el centre mira al seu passat, però també al seu futur i al municipi on s'ubica. Pocs santcugatencs són conscients que les instal·lacions compten amb l'únic museu de la televisió de l'Estat espanyol,-inaugurat el 2018- o que el centre encara pot seguir creixent en espais.

La Ruperta de l''1, 2, 3, responda otra vez', una de les peces del Museu de televisió d'RTVE

La Ruperta de l''1, 2, 3, responda otra vez', una de les peces del Museu de televisió d'RTVE / Foto: Cugat Mèdia

Nolis, director des del 2021, ho té clar. "Tothom sap que hi som i existim, però encara hauríem d'estrènyer una mica més els lligams i els vincles de la població de Sant Cugat amb el centre de producció d'RTVE a Catalunya".

És evident que la presència d'RTVE a la ciutat ha contribuït a posar el nom de Sant Cugat en el mapa. Les produccions amb el segell del centre santcugatenc han estat un referent, però el centre vol continuar demostrant que "hi ha molt a dir" i posa la mirada en els nous consums. "El que produïm i fem s'ha d'adaptar a aquesta nova manera de consumir. I aquesta nova manera de consumir ha de condicionar els continguts que fem. Aquest és el gran repte", ha afirmat Nolis.




Oriol Nolis

Tothom sap que hi som i existim, però encara hauríem d'estrènyer una mica més els lligams i els vincles de la població de Sant Cugat amb el centre de producció de RTVE a Catalunya.

Oriol Nolis

El que produim i fem s'ha d'adaptar a aquesta nova manera de consumir. I aquesta nova manera de consumir ha de condicionar els continguts que fem. Aquest és el gran repte.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.