El santcugatenc Pérez Tornero es posa al capdavant del programa d'alfabetització mediàtica de la Unesco

El programa que liderarà l'expresident de RTVE posarà el focus en la intel·ligència artificial


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu de Pérez Tornero / Foto: Cugat Mèdia

Imatge d'arxiu de Pérez Tornero / Foto: Cugat Mèdia

El catedràtic de Periodisme de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) José Manuel Pérez Tornero ha estat nomenat responsable del Programa de cooperació en matèria d'alfabetització mediàtica i diàleg intercultural (Cooperation Programme on Media and Information Literacy and Intercultural Dialogue) de la UNESCO. Segons ha informat la UAB, durant els propers anys el santcugatenc, expresident de RTVE, serà el responsable de coordinar els treballs destinats a complir els objectius de la UNESCO sobre alfabetització mediàtica i diàleg intercultural, especialment a través de les aportacions dels grups de recerca i universitats de tot el món amb qui la UNESCO manté relacions.

Pérez Tornero estat designat per Shobi Tawil, director del programa Future and Learning Innovation de la UNESCO. El nou responsable comptarà amb tres punts focals -París, Lagos (Nigèria) i São Paulo (Brasil)- i amb el suport dels especialistes Alton Grizzle, Suraj Ojnufilesi i Esther Hamburger.

Aquest programa de la UNESCO treballa per la defensa i la promoció de la llibertat d'expressió i el dret a la informació; la recerca de la inclusió als processos de transformació digital mitjançant l'equitat en l'adquisició de competències; l'elaboració de normes ètiques, de conducta i de codis d'autoregulació en matèria de mitjans públics i xarxes socials, i la lluita contra la desinformació i les fake news, que posen en risc els drets humans i la democràcia. A més, sota el lideratge del santcugatenc, es posarà un especial èmfasi en tot allò referent a la intel·ligència artificial i les seves noves aplicacions.

La tasca principal dels diferents equips coordinats per Pérez Tornero seran la promoció de les polítiques públiques d'alfabetització mediàtica i digital, fer front al desafiament sociocultural, ètic i polític que representa l'emergència de la intel·ligència artificial profunda i promoure el periodisme de qualitat. Tot això, en el marc de l'enteniment intercultural i tenint sempre com a horitzó la consecució de la pau.

La UNESCO aprovarà l'agenda de treball sobre aquests temes durant la celebració de la Global MIL Week que tindrà lloc el proper mes d'octubre a Amman (Jordània), i el llançament dels principals desenvolupaments es presentarà el març del 2024 a Alexandria (Egipte), en el marc de la conferència sobre 'global understanding'.

Trajectòria professional

Pérez Tornero és catedràtic del departament de Periodisme i Ciències de la Comunicació de la UAB. Dirigeix la Càtedra UNESCO i el Gabinet de Comunicació i Educació de la UAB. Entre el 2021 i el 2022, va ser president de Radio Televisión Española (RTVE).

Des de fa més de 30 anys treballa amb la UNESCO en l'àmbit del servei públic audiovisual i l'alfabetització mediàtica.També ha format part del grup d'experts de la Unió Europea sobre alfabetització mediàtica i ha dirigit iniciatives europees i recerques destinades a orientar la legislació europea sobre la matèria. Ha estat membre directiu de la UER, president de COPEAM (Roma), membre directiu de l'Associació de Televisions Culturals i Educatives Iberoamericanes (Mèxic) i vicepresident de l'Associació Internacional de Televisions Educatives i Descobriment (París).

Tornero i Cugat Mèdia

José Manuel Pérez Tornero ha estat vinculat amb Cugat Mèdia des del 2015, quan va ser elegit com un dels cinc consellers del Consell d'Administració del mitjà públic. El seu pas el va portar a ser-ne president accidental després de la renúncia de Xavier Fornells, i hi va aportar el seu coneixement com a catedràtic i experiència en els àmbits culturals, educatius i d'innovació vinculats al món audiovisual. Va estar al capdavant de l'entitat pública fins al 2018.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.