Catalunya vacunarà contra la grip els infants d'entre sis mesos i cinc anys

També s'administrarà un nou anticòs als nadons de fins a sis mesos per bloquejar el virus causant de la bronquiolitis


  • Comparteix:

Una infermera vacunant una criatura / Foto: ACN (Martí Rodríguez)

Una infermera vacunant una criatura / Foto: ACN (Martí Rodríguez)

Catalunya vacunarà anualment contra la grip els infants d'entre sis mesos i cinc anys a partir de l'octubre, quan comença el calendari de vacunacions sistemàtiques. Vacunar els infants contra la grip és una de les novetats del calendari d'enguany, segons han explicat en roda de premsa el conseller de Salut, Manel Balcells, i la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas. A banda, també s'immunitzarà als nadons de fins a sis mesos contra la bronquiolitis mitjançant un nou anticòs diferent del que administrava. El nou anticos, que també es començarà a administrar a l'octubre, només requerirà una dosi i té major efectivitat i protecció en el temps.

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha recordat la situació de l'hivern passat i "l'estrès" que suposa per al sistema sanitari una incidència alta de casos de bronquiolitis en petits. Per això, ha confiat que l'aposta pel nou anticòs baixi molt la pressió i millori molt la salut dels infants.

Altres novetats en el calendari són, d'una banda, la substitució de la vacuna contra la meningitis C administrada als 12 mesos d'edat per una vacuna tetravalent que protegeix de més variants (A, C, W, Y) i l'ampliació de la recomanació de la vacunació contra l'herpes zòster. Fins ara s'administrava als 65 i als 80 anys i ara es recomana també a les persones de més de 90 anys, que ja han tingut herpes o que reben algun tractament immunosupressor.

La vacunació antrigripal infantil i la substitució de la vacuna contra la meningitis suposaran 1,77 milions d'euros, la incorporació del nou anticòs per fer front a la bronquiolitis 14,1 milions d'euros i l'ampliació de la vacunació contra l'herpes zòster 17,5 milions d'euros.

Vacunació contra la grip
Salut ha explicat que la vacunació antigripal als infants serà una novetat arreu de l'Estat, ja que era una recomanació estatal que es va acordar en consell interterritorial. Les comunitats autònomes tenien marge per aplicar la recomanació fins al 2024 i Catalunya incorpora la vacuna ja en el calendari d'aquest 2023, amb la campanya que comença a l'octubre. "Serà molt ben rebut i tindrà gran interès", ha dit Balcells.

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha puntualitzat que la vacuna no es pot posar en menors de sis mesos però sí en dones embarassades. Segons dades facilitades per Salut, es calcula que en menors de cinc anys es produeixen al voltant de 50.000 casos de grip a l'atenció primària a Espanya, uns 800 casos greus, 250 ingressos a l'UCI i 8 morts a l'hospital.

Immunització contra el virus causant de la bronquiolitis
En el cas de la immunització contra el virus respiratori sincitial (VRS), principal causant de la bronquiolitis, Cabezas ha subratllat que és un virus "altament contagiós" i que constitueix una de les principals causes d'hospitalització en menors de cinc anys. Segons ha dit, genera una càrrega "molt important" sobre el sistema i no hi ha un tractament específic. Actualment, tampoc no es comercialitza cap vacuna contra la bronquiolitis i fins ara l'únic que es feia a Catalunya era administrar un anticòs als infants de molt alt risc.

A partir d'aquest octubre, però, es farà una immunització universal a tots els nadons de menys de sis mesos amb un nou anticòs. Cabezas ha explicat que el nou anticòs que s'administrirà només requereix una dosi, s'estima que té una efectivitat 50 vegades major i una protecció major en el temps, entre altres avantatges.

La idea és que l'anticòs s'administri "molt a prop" del període habitual del VRS i, per tant, cal començar a donar-lo a l'octubre. Se citarà als centres d'atenció a primària els nadons que tinguin menys de sis mesos (els nascuts a partir de l'abril del 2023) i se'ls farà una única punxada perquè estiguin protegits durant quatre mesos. La resta de nadons que vagin naixent fins al març del 2024 s'immunitzaran directament a l'hospital on neixen.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.