Cap de setmana per contemplar les Llàgrimes de Sant Llorenç

Amb una previsió favorable de temps, les nits de l'11, 12 i 13 d'agost són les ideals per veure els Perseids


  • Comparteix:

Les llàgrimes de Sant Llorenç  / Imatge: Creative Commons

Les llàgrimes de Sant Llorenç / Imatge: Creative Commons

Les Llàgrimes de Sant Llorenç són un fenomen astronòmic popularment conegut per la seva bellesa. Des del 17 de juliol fins al 24 d'agost, es poden veure els anomenats Perseids, però és entre l'11 i el 13 d'agost, com més i millor s'apreciarà aquesta 'pluja d'estels'. La previsió del temps pel cap de setmana indica que es podran veure sense problema. A més, és recomanable buscar un lloc sense contaminació lumínica per poder apreciar les Llàgrimes de Sant Llorenç de la millor forma possible. Enguany es dona el cas que els Perseids es podran gaudir amb gran claredat perquè hi haurà lluna minvant que no sortirà fins a la matinada i la seva llum no ens molestarà.

Per veure'ls en tota la seva esplendor, l'astrònom i divulgador Joan Anton Català recomana allunyar-se dels nuclis urbans, defugir les llums blanques com les que emeten els cotxes, evitar els obstacles que ens tapin el cel i tenir paciència!

Les llàgrimes de Sant Llorenç són fragments rocosos, de pols i gas, de la mida d'un granet de sorra que es desprenen del cometa Swift-Tuttle en el seu pas pel sol. Algunes d'aquestes partícules són atretes per la gravetat de la terra i acaben caient al nostre planeta. Un cop entren en contacte amb l'atmosfera terrestre a velocitats de 60 km/s, s'escalfen i s'encenen deixant-nos la característica cua resplendent que tantes imatges ha deixat.

Aquests objectes reben el nom de Perseids perquè la comunitat científica té la teoria que el cometa i, per tant, les Llàgrimes de Sant Llorenç arriben des de la constel·lació de Perseus. A més són anomenades així perquè el dia 10 d'agost és Sant Llorenç i acompanyen la seva llegenda. El sant va ser martiritzat al foc i el cel es va omplir de llàgrimes com les que ell havia deixat anar en els seus últims moments de vida.


Joan Anton Català

Hem de buscar un lloc fosc, per tant, allunyar-nos dels nuclis urbans; hem d'evitar llums blanques, per tant, res de mòbils ni fars de cotxe perquè les pupil·les se'ns dilatin al màxim i mirant cap amunt. La millor regió del cel és sempre en vertical.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.