L'art i la fotografia per denunciar la repressió contra les dones a l'Afganistan

La fotògrafa afganesa-iraniana Fatimah Hossaini explica la seva lluita a l'exili amb el projecte "Ciutats defensores"


  • Comparteix:

Hossaini, a la biblioteca de l'Escola Oficial d'Idiomes / Foto: Cugat Mèdia

Hossaini, a la biblioteca de l'Escola Oficial d'Idiomes / Foto: Cugat Mèdia

Donar veu a les nenes, joves i dones oprimides a l'Afganistan i denunciar la persecució que pateixen des de l'aixecament, fa dos anys, del règim talibà. Aquesta és la lluita de Fatimah Hossaini, artista i fotògrafa afganesa-iraniana, refugiada a París des de l'agost del 2021. Ser artista li permet combatre 'la distància amb les seves arrels' i explicar l'Afganistan 'de debò', el que va més enllà de les cròniques dels mitjans i s'endinsa en la identitat de dones que han vist truncades les seves vides després de la fi de la intervenció internacional. Hossaini ha explicat la seva experiència als alumnes d'anglès de l'Escola Oficial d'Idiomes, en el projecte 'Ciutats Defensores dels Drets Humans', coordinat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.

ESCOLTA-HO

Fatimah Hossaini viu a París refugiada. Va anar-hi quan els talibans es van apoderar de l'Afganistan. Les seves fotografies han aparegut en exposicions de tot el món i en mitjans internacionals com la BBC, "The Guardian" o Al Jazeera. Aquest dimarts ha visitat Sant Cugat dins la gira de tardor de "Ciutats Defensores" que, fins l'11 d'octubre, porta per diversos municipis defensors dels drets humans de Mèxic, Colòmbia, Nigèria, El Salvador, Xile i l'Afganistan.

I del seu país, parla Hossaini, amb orgull i a la vegada recança per ser testimoni des de l'exili de la privació de drets a les dones. Afganistan iniciava amb timidesa el 2001 la gestació de drets i llibertats i fa dos anys, amb l'ocupació talibana, la feina feta, diu Hossaini, ha retrocedit fins a límits insospitables.

Cada dia, exposa la fotògrafa, arriben notícies que clamen al cel com la prohibició d'anar escola per a les nenes majors de 12 anys o la retirada de feines a dones per atogar-les als seus marits o germans. Per mostrar aquestes injustícies, al 2019 Hossaini va crear Mastoorat Art, una organització sense ànim de lucre per ajudar les dones a empoderar-se a través de l'art i la fotografia. Una tasca de la qual està molt orgullosa ja que té l'objectiu final d'explicar l'Afganistan 'de veritat', aquell que fa perviure la identitat de les dones afganeses.

'Ciutats Defensores' està gestionat per la Comissió Catalana d'Acció pel Refugi i compta amb la participació de 28 ajuntaments i nou entitats i institucions catalanes. L'objectiu del projecte és visibilitzar i acompanyar la tasca de les persones defensores dels drets humans i denunciar la persecució que pateixen enfortint les xarxes de suport i protecció i millorant-ne el coneixement, la promoció i la defensa dels drets humans entre la ciutadania catalana.


Fatimah Hossaini

És una gran catàstrofe, un gran desastre, és una crisi de drets humans, ja no hi ha vida per a les dones.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.