Esofagitis eosinofílica, una malaltia invisible que fa que empassar sigui un malson

El santcugatenc Toni Buron la pateix des del 12 anys i explica a Cugat Mèdia el llarg procés fins a arribar al diagnòstic


  • Comparteix:

L'esofagitis eosinofílica (EoE) és una malaltia de les que es consideren rares. Es tracta d'una afecció crònica causada per una al·lèrgia i que provoca la inflamació de l'esòfag, cosa que provoca símptomes com la disfàgia, és a dir, dificultat a l'hora d'empassar. Toni Burón és un jove santcugatenc que pateix aquesta malaltia des que tenia 12 anys i ha explicat a Cugat Mèdia com se'n va assabentar: 'Estava de vacances i estava menjant pasta amb tonyina -que ja notava que no se'm posava massa bé- i notava contraccions a l'esòfag'. Després de moltes consultes al metge, finalment li van diagnosticar EoE.

Ara bé, Burón adverteix que no hi ha un tractament universal. Així, va haver de superar un procés llarg fins a tocar la tecla correcta. "Primer van descartar aliments i em feien endoscòpies per mirar si l'esòfag s'inflamava", ha explicat sobre unes proves que requereixen anestèsia. "No trobàvem la solució bona", recorda el jove santcugatenc, que explica que després d'haver provat diversos medicaments, finalment van trobar-ne un que li alleugeria els símptomes.

Aquesta malaltia també afecta l'entorn de qui la pateix directament. "És difícil de portar emocionalment", ha explicat la mare de Toni, Cristina Palau. "Quan era un nadó no sabíem que li passava (...) però quan ja tens un diagnòstic, tranquil·litza", ha relatat. Per a Palau, l'esforç associatiu i la investigació són claus per fer-hi front.

Visibilitat i investigació

En aquest sentit, l'Associació Espanyola d'Esofagitis Eosinofílica (AEDESEO) aposta per fomentar la visibilització i la investigació contra l'EoE. "És important informar-se", ha dit la delegada de l'entitat a Catalunya, Zoraida Gómez, ja que els símptes que produeix poden confondre's amb els d'altres dolències. Gómez adverteix que aquesta és "una malaltia invisible", ja que al principi no manifesta "símptomes greus", però va evolucionant fins que la persona afectada pot patir molt, amb danys greus a l'esòfag.

Ara, des de l'AEDESEO s'està impulsant una investigació per seguir posant fil a l'agulla en el tractament i detecció. A més, aquest dissabte tindrà lloc a l'Hospital Sant Joan de Déu el quart congrés nacional sobre l'EoE, adreçat tant a professionals com a les famílies. La jornada culminarà a la tarda, a les 17 h al recinte modernista de Sant Pau, amb un concert benèfic a càrrec del grup Fildegospel. Les entrades tenen un preu de 10 euros.




Toni Burón

Vam començar a treure grups d'aliments i, cada vegada, em feien una endoscòpia. És una prova que requereix anestèsia total i és invasiu.

Zoraida Gómez

Hi ha moltes persones que ho pateixen i no saben que tenen la malaltia. És important informar-se.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.