El regnat de l'Argentina a Sant Cugat: la comunitat estrangera més nombrosa de l'última dècada

Des del 2018, el podi el completen Veneçuela i França


Temes relacionats

Migrar: deixar-ho tot enrere per cercar un futur millor (18/des/23)

Sant Cugat creix tres vegades més que la Catalunya dels 8 milions (18/des/23)


  • Comparteix:

L''asado' és un dels plats típics de la comunitat argentina / Foto: Restaurant Argenti Sant Cugat

L''asado' és un dels plats típics de la comunitat argentina / Foto: Restaurant Argenti Sant Cugat

La comunitat argentina és la més nombrosa d'origen estranger a Sant Cugat, segons l'Institut d'Estadística de Catalunya. El regnat de la ciutadania argentina és imbatible en els últims 10 anys i en els 10 anteriors sempre ha ocupat la segona i la tercera posició. Si parlem de podi, l'Argentina fa equip amb Veneçuela i França i constitueixen el bloc d'origen estranger més present dels últims cinc anys. Aquests santcugatencs veïns del Mar de Plata conformen un col·lectiu de 1.814 ciutadans, amb una activitat sempre destacada a Sant Cugat, entre el 2002 i el 2022. Són 20 anys de radiografia social que Cugat Mèdia repassa per veure l'evolució de les comunitats d'origen estranger al municipi amb motiu del Dia Internacional del Migrant.

ESCOLTA-HO


El domini sud-americà

Si passejant per la ciutat escolteu paraules i expressions com "che", "pibe" o "me las pico" és perquè les argentines i els argentins tenen un arrelament a la ciutat molt marcat que arrenca des de l'inici de la nostra forquilla d'estudi. Des de 2002, aquest podi de comunitats estrangeres ha estat clarament dominat per l'Argentina, però també per Veneçuela, l'Equador i Bolívia.



En el cas de l'Equador el país va representar la comunitat estrangera més nombrosa a Sant Cugat entre 2002 i 2011 per ser després superada per l'Argentina. El regnat argentí, en realitat, és estendard d'una manifestació clara de països sud-americans en el conjunt de comunitats estrangeres a la nostra ciutat. El 2022, de les 10 comunitats estrangeres més presents, la meitat són de l'Amèrica del Sud si hi sumem Colòmbia. I entre 2007 i 2015, el domini sud-americà és total fins a l'increment de població de França.

LLEGEIX EL REPORTATGE AMB TRES TESTIMONIS DE MIGRANTS

Marxar per buscar seguretat i qualitat de vida

Des de 2018, l'Argentina, Veneçuela i França són, per aquest ordre, els països que tenen més ciutadans vivint a Sant Cugat. En el cas dels dos primers, la immigració sud-americana es dona "per cercar més seguretat en un altre país", com remarca la membre del Centre d'Estudis Demogràfics de la UAB, Elisenda Rentería.

La inseguretat com a motiu per abandonar el país és quelcom que acrediten l'argentina Vicky Leza, que viu des de fa any i mig a Sant Cugat, i la veneçolana Kety Ramos, arrelada des de fa una dècada. La Vicky, que treballa per a una empresa tecnològica, afirma que "tot i tenir una bona situació econòmica" va decidir marxar, igual que la Kety, una arquitecta que ara té una cafeteria a Sant Cugat. Ella recorda que "vam deixar-ho tot, casa, cotxes i patrimoni, perquè la situació a Veneçuela era insostenible".

Des del Centre d'Estudis Demogràfics, Rentería afegeix que aquesta migració argentina i veneçolana té un alt poder adquisitiu i una millor formació i que per això arriba a Sant Cugat. En el cas de l'Argentina, assegura que és una ciutadania que fàcilment marxa a l'Estat espanyol o a Itàlia perquè en tenir-hi família poden obtenir la doble nacionalitat més fàcilment.

La petjada europea

La ciutadania europea també té una presència important a Sant Cugat si revisem les 10 comunitats estrangeres més nombroses. França és la tercera més destacada (1.027 ciutadans) i d'allà procedeix l'Emilie Grandjean. Consultora de recursos humans, aquesta francesa porta 12 anys vivint aquí i remarca que la ciutat és "molt agradable i ideal per viure en família". També subratlla la bona connexió amb Barcelona a l'hora de rebre visites familiars.


I entre països sud-americans i europeus al rànquing de les 10 primeres comunitats estrangeres, trobem el Marroc en novena posició (633 persones) després del Regne Unit i abans d'Alemanya.

Comparació amb Catalunya

L'alt poder adquisitiu que mobilitza argentins, veneçolans i francesos cap a Sant Cugat perd posicions a nivell català. L'Argentina desapareix del rànquing dels 10 primers països amb més presència a Catalunya, liderada pel Marroc amb més de 235.000 habitants, quan a Sant Cugat la comunitat no arriba a les 650 persones. El segueixen Romania i Itàlia. La important presència de França i Veneçuela a Sant Cugat es tradueix a nivell català en novè i vuitè lloc.








Elisenda Rentería

Els argentins i veneçolans serien els de més poder adquisitiu. Tenen un nivell educatiu més gran que els que van a la resta de Catalunya.

Vicky Leza

En les coses dolentes del meu país, els temes de seguretat ens van afectar bastant. A Sant Cugat ens vam sentir molt a gust.

Kety Ramos

Vam patir robatoris i atracaments, quan la situació afecta el teu nucli et planteges marxar.

Emilie Grandjean

Quan ve la família arriben molt bé. A Sant Cugat hi ha una gran oferta cultural i educativa.

Jordi Puigneró

Dins la representació italiana important, teníem la voluntat de fer un agermanament europeu. Era el moment dolç de la Unió Europea.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.