Dues editorials de Sant Cugat demanden la distribuïdora Àgora per impagament i llibres no retornats

Les editorials santcugatenques Les Hores i Símbol Editors reclamen, juntament amb 21 editorials afectades més, 2,8 milons d'euros


  • Comparteix:

El canvi de distribuidora va permetre les editorials salvar la campanya de Sant Jordi / Foto: Ajuntament

El canvi de distribuidora va permetre les editorials salvar la campanya de Sant Jordi / Foto: Ajuntament

Un total de 23 editorials agrupades en la comercialitzadora Xarxa de Llibres ha demandat la distribuïdora Àgora, a qui reclamen 2,8 milions d'euros per impagament de les factures de l'últim quadrimestre de 2022, llibres no retornats i encàrrecs pendents de servir de desembre de 2022. Entre aquesta vintena d'editorials hi ha les santcugatenques Les Hores i Símbol Editors, que asseguren que en el tram final de l'any passat van patir una reducció de les vendes del 25% coincidint amb la campanya de Nadal. El conjunt de les editorials han lamentat en un comunicat que el Grup Enciclopèdia, propietari d'Àgora, 'no hagi aportat cap solució' i hagi mostrat 'una nul·la voluntat de negociació'. La demanda, que es va presentar a finals de juliol, ja ha sigut admesa a tràmit.


La situació de les editorials santcugatenques

Jaume Ciurana, director de Símbol Editors, ha explicat a Cugat Mèdia que les factures corresponents a l'últim quadrimestre encara no les han cobrat i que encara hi ha al voltant de 12.000 llibres als magatzems d'Àgora. "Tenim uns actius que fa un any que no podem fer servir i això ha repercutit en les nostres vendes", lamenta Ciurana, que també assenyala la pèrdua de valor comercial d'aquests llibres. "Eren uns títols que potser fa un any eren novetat, però ara ja no ho són. Això és una pèrdua del valor comercial brutal".

La situació de l'editorial Les Hores, a la Floresta, és lleugerament millor. En tractar-se d'una editorial més petita, la liquidació de les seves vendes les paga directament la Xarxa de Llibres. L'editora de Les Hores, Maria Sempere, ha explicat que per això no han tingut un impacte en impagaments i que la comercialitzadora s'ha dotat d'un crèdit amb el banc per poder-los pagar. Tot i això, també es troba en una situació complexa. "Tenim un 20% dels nostres llibres que no sabem on estan, i no hi ha cap acord perquè ens els retornin", explica Sempere, que també ha patit una reducció del 25% de les vendes.

La unió entre les Punxes i Àgora, l'origen del problema

Els problemes amb la distribució de llibres va començar amb la fusió de dos dels referents en aquest àmbit a l'estat, les Punxes i Àgora, que van crear Entredos Logistics. La nova empresa va començar a operar el setembre del 2022, moment en què les editorials agrupades en la Xarxa de Llibres denuncien l'inici dels retards en la distribució dels títols. La situació es va allargar fins al gener d'enguany, quan la Xarxa de Llibres va contractar els serveis d'un altre operador logístic, Elkar-ACL, al País Basc.






Jaume Ciurana

Imagina el perjudici per les factures que no ens paguen des de fa un any. Per altra banda, tenim uns actius, gairebé 12.000 llibres, que no podem vendre.

Maria Sempere

A les editorials petites, les liquidacions de les vendres les paga directament la Xarxa de Llibres. No hem patit per això impagaments. Però hi ha altres editorials que sí que els pagava directament Àgora.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.