L'Ajuntament atén 140 dones per violència masclista i manté dades de 2022

Els Mossos recullen 101 denúncies en els primers 10 mesos de l'any i fan seguiment a 125 dones


  • Comparteix:

L'Ajuntament ha presentat les dades de 2023 i el programa d'activitats del 25-N / Foto: Ajuntament

L'Ajuntament ha presentat les dades de 2023 i el programa d'activitats del 25-N / Foto: Ajuntament

El Servei municipal d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) ha atès en els primers nou mesos de l'any 140 dones per una situació de violència masclista. Aquesta dada suposa un lleuger augment respecte el 2022, en què es van atendre 138 dones. El perfil de les dones ateses pel servei és d'una dona de mitjana edat, amb fills, estudis superiors, feina remunerada i nacionalitat espanyola. Del total, un 65% també rep atenció de Serveis Socials. Pel que fa al tipus de violència, la psicològica està present en gairebé la majoria dels casos atesos, mentre que també es detecten casos de violència múltiple.

Per combatre aquestes dades, la regidora d'Igualtat i Feminismes, Gemma Aristoy, ha explicat durant la presentació de les dades que des del consistori s'està treballant des de diferents àmbits. Per una banda, l'Ajuntament vol arribar a les dones per sota de 25 anys i per sobre de 65 per donar-los a conèixer el servei del SIAD. Aristoy també ha remarcat la necessitat d'actualitzar el protocol de violències masclistes per adaptar-lo a la darrera aprovació que es va fer des de la Generalitat i impulsar un protocol de feminicidis i urgències.

Les dades dels Mossos d'Esquadra i els CAP

En el cas de les denúncies dins l'àmbit de la violència masclista ateses a la comissaria dels Mossos, les dades són pràcticament iguals que les de 2022. En els primers 10 mesos de l'any, s'han rebut 101 denúncies, un 1,9% menys que en el mateix període de l'any passat (103 denúncies). En aquest sentit, el cap de la comissaria, Manel Rodríguez, ha assenyalat que "des de fa set o vuit anys les xifres no varien massa". En un 60% d'aquests casos, l'autor és la parella actual o ha estat parella de la dona que fa la denúncia. Rodríguez també ha explicat que fan seguiment a 125 dones per situacions de violència masclista, però que no hi ha cap cas amb un risc molt alt ni alt. D'aquestes, 82 tenen una ordre de protecció.

Per altra banda, als CAP de Sant Cugat, les atencions a víctimes s'han doblat respecte a l'any passat. En el període de gener a octubre, els casos han passat de 16 a 33 (+106%). La directora del CAP Valldoreix, Montserrat Gavagnach, ha atribuït aquestes dades a l'increment de la detecció després que durant la pandèmia s'interrompés la formació a tots els professionals dels centres i el coronavirus obligués a confinar la població.

Activitats per commemorar el 25-N

L'acte d'aquest dimarts també ha servit per presentar les activitats que se celebraran a la ciutat per commemorar el Dia Internacional contra la Violència envers les Dones. El títol d'enguany porta com a lema 'Tolerància zero'. Pots consultar totes les activitats a l'agenda de Cugat Mèdia.






Gemma Aristoy

Aquest perfil ens permet veure a quines dones no estem arribant o que no se senten prou empoderades per adreçar-se a aquest servei públic.

Montserrat Gavagnach

Veient el decalatge segur que uns 15-20 casos anuals hem deixat de detectar.




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.