Les investigacions sobre l'espionatge d'estat i l'explosió d'IQOXE a Tarragona guanyen el 9è Premi Ramon Barnils

La investigació de La Directa guanya la categoria de mitjans nacionals, mentre que Tarragona Ràdio rep el premi de proximitat


  • Comparteix:

Els periodistes de La Directa, recollint el premi / Foto: Grup Barnils

Els periodistes de La Directa, recollint el premi / Foto: Grup Barnils

L'equip d'investigació de La Directa i les periodistes Neus Jover i Clara Pagès han estat guardonats amb el 9è Premi Ramon Barnils de Periodisme d'Investigació. L'equip de La Directa ha estat premiat en la categoria de mitjans d'àmbit nacional per haver destapat la infiltració de quatre agents de la policia nacional espanyola en diverses organitzacions i moviments socials de Catalunya i València. Jover i Pagès han rebut el premi en la categoria d'àmbit local i comarcal pel reportatge radiofònic 'Tarragona, com respires?', emès a Tarragona Ràdio. Els premis, dotats amb 1.500 euros cadascun, s'han entregat aquest dimecres al Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona. Cugat Mèdia ha tornat a col·laborar formant part del jurat, en nom de l'Ajuntament, que és un dels patrocinadors.


Premi de categoria nacional

El guanyador és la investigació de l'equip de La Directa sobre les pràctiques irregulars de la policia espanyola, que ha inclòs falsificació de documentació oficial i l'ús de relacions sentimentals com a estratègia d'infiltració. Tot plegat ha desencadenat en dues peticions de compareixença del ministre d'Interior, dues querelles i el reconeixement de la Fiscalia que com a mínim un dels policies actuava sense regulació. El jurat ha valorat el rigor, les tècniques d'investigació i l'impacte social de les informacions. La investigació posa en dubte els mitjans emprats pel govern espanyol per aconseguir penetrar en l'activisme. L'equip d'investigació del mitjà està format per Gemma Garcia, David Bou, Jesús Rodríguez, Ester Fayos, Irene Molina, Pau Fabregat i Victor Serri.

Premi de categoria de proximitat

Les periodistes Neus Jover i Clara Pagès han estat guardonades pel reportatge radiofònic 'Tarragona, com respires?'. Es tracta d'un pòdcast que posa en valor, a través de cinc capítols d'entre 10 i 20 minuts, diverses qüestions relacionades amb la indústria petroquímica de Tarragona i les conseqüències per a la població. A partir de l'experiència de diverses persones i mitjans de comunicació de l'explosió d'IQOXE el 14 de gener de 2020, les periodistes tracten aspectes com el pla de seguretat vigent o la qualitat de l'aire. També plantegen amb experts el futur de la indústria petroquímica de Tarragona. El jurat ha valorat l'exhaustiva tasca de recerca per fer una informació rigorosa i de servei públic arran de l'explosió de la planta.

Jurat i patrocinadors

El jurat d'enguany ha estat format per Albert Solé, cap d'Informatius de Cugat Mèdia; Isabel Serrao, representant de l'AMIC i coordinadora del diari 20minutos; Candela Ollé, professora de periodista a la UOC, Miquel Andreu, periodista del SomGarrigues i premiat a l'edició de 2021; Júlia Albacar, periodista de Catalunya Ràdio i premiada en la passada edició, i Enric Borràs, president del Grup de Periodista Ramon Barnils.

L'edició ha comptat amb el patrocini i la col·laboració de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, la Generalitat, Abacus, l'Ajuntament de Sant Cugat, l'Associació de Mitjans d'Informació i Comunicació, la Diputació de Lleida, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Oberta de Catalunya, la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna, el Sona9, la DO Terra Alta i el Born CCM.




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.