Perdre la casa perquè un vehicle de la neteja s'hi encasta dins

Un any després, la Mercè i el Toni no hi han pogut tornar a l'espera de rebre la llicència d'obres per a una nova construcció


  • Comparteix:

L'escombradora va quedar encastada a la cuina-rebedor de la casa, al carrer Diamant / Foto: Ajuntament

L'escombradora va quedar encastada a la cuina-rebedor de la casa, al carrer Diamant / Foto: Ajuntament

El 8 de desembre de 2022 és un dia que no oblidaran el Toni Subirà i la Mercè Tomàs. Just fa un any, les seves vides feien un tomb arran de l'encastament d'un vehicle del servei de neteja municipal contra casa seva. L'escombradora va enderrocar parcialment la façana de l'habitatge que dona al carrer Diamant i va penetrar en la seva totalitat dins la cuina-rebedor. Sortosament, el matrimoni no es trobava a casa i els ocupants del vehicle no van resultar ferits. Tot va quedar en un ensurt però, un any després, el Toni i la Mercè encara no han pogut tornar a casa a l'espera de rebre la llicència d'obres per construir-hi una nova llar. Tampoc no se sap encara la causa de l'accident.




La sort que ningú no es trobava a casa

"L'important és que aquell dia no va passar cap desgràcia", explica el Toni en una entrevista a Cugat Mèdia. Aquell dijous al migdia va sortir a comprar el pa, mentre la Mercè agafava el nét i anaven a la casa del costat, on viu la seva germana, per preparar un dinar familiar aprofitant que era festiu. Tots plegats volien recordar que feia un any la mare de la Mercè els havia deixat.

"Jo dic que la iaia ens va il·luminar aquell dia", explica el Toni somrient. A tres quarts d'una del migdia un vehicle de la neteja, concessionat per Valoriza, estava fent la pujada, molt pronunciada, del carrer del Monestir de Poblet i el conductor en va perdre el control.

"El vehicle va baixar de cul sense frens fins estavellar-se contra la casa", narra el Toni segons el que va explicar-li el conductor. "El conductor, que el conec de tota la vida, estava fet pols", recorda el Toni que no va arribar al forn de pa perquè va fer mitja volta per agafar un paraigua ja que plovisquejava.

Imatges laterals de l'encastament del vehicle

Imatges laterals de l'encastament del vehicle / Foto: Ajuntament



"De camí a casa em trobo el meu fill, que viu a la zona, m'explica el que ha passat i m'ensenya la foto. No m'ho podia creure", repassa el nostre protagonista. La Mercè, a la casa del costat, va escoltar el cop i va veure com les bigues saltaven enlaire. El seu marit explica que, des de l'accident, no gosa fer la pujada del carrer. "Se li remou tot", afegeix.

La família Subirà mira des del carrer les tasques prèvies per treure el camió de casa seva al carrer Diamant / Foto: Cugat Mèdia

La família Subirà mira des del carrer les tasques prèvies per treure el camió de casa seva al carrer Diamant / Foto: Cugat Mèdia / Foto:



Començar de nou

Per aquest matrimoni de Mira-sol el Nadal de l'any passat va ser difícil. Van estar allotjats tres mesos en un aparthotel facilitat per l'Ajuntament i després van entrar a viure en el pis més barat que van trobar al barri de Sant Francesc. De moment, estan pagant el lloguer amb un acord en què Valoriza els retornarà la quantitat abonada una vegada les asseguradores resolguin la indemnització.

Imatge de la casa del carrer del Diamant després de la retirada del vehicle

Imatge de la casa del carrer del Diamant després de la retirada del vehicle / Foto: Cugat Mèdia



Els diners que rebran no és la principal preocupació del matrimoni. El que desitgen amb totes les forces és tornar a casa. Tampoc no pensen gaire en la causa de l'accident. Cugat Mèdia ha sol·licitat a Valoriza i a l'Ajuntament, de nou, un any després, saber el motiu de la col·lisió. A l'espera de la resposta, el que sí ha pogut saber és que el consistori ha concedit a la família la llicència d'enderrocament.

"Ara només falta que aviat ens donin la llicència per començar les obres", comenta el Toni, tot confiant que puguin tornar a casa a l'estiu. La intenció és construir un nou habitatge a la mateixa parcel·la. La resolució del seu cas va topar amb un canvi de govern a l'Ajuntament però el Toni es mostra molt content amb el suport. El matrimoni va reunir-se a l'estiu amb l'alcalde, Josep Maria Vallès, i espera que els "timings" de tot plegat s'activin per posar punt i final a aquesta història.

De moment, el Toni ja té clar què faran el dia que retornin a la seva (nova) casa: "Compraré una ampolla de cava!". El gran somriure no evidencia el patiment d'ell, la Mercè i els seus dos fills, durant aquests 12 mesos i clama: "Nosaltres som de tirar endavant! Que la vida són quatre dies i un de propina". Un esperit de lluita que ha quedat, de sobres, demostrat.





Toni Subirà

La meva dona va escoltar el "booum" i va veure les bigues saltant per l'aire. I el conductor agenollat a terra, fet pols.

Toni Subirà

La màquina se la va importar la policia. Que encara no se sàpiga res del que va passar. Déu ni do!



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.