El transport públic s'encarirà un 6,75% l'any vinent

L'ATM ha aprovat un increment de tarifes per al 2024 per compensar la pujada de costos, però manté la bonificació del 20% a alguns títols


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu d'un tren a l'estació de FGC de les Planes / Foto: Cugat Mèdia

Imatge d'arxiu d'un tren a l'estació de FGC de les Planes / Foto: Cugat Mèdia

L'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) ha aprovat una pujada de les tarifes de transport públic del 6,75% per compensar la pujada de costos generalitzada d'aquests darrers anys, segons ha informat en un comunicat. El consell d'administració de l'empresa pública, però, ha decidit mantenir el 20% de descompte que aplica als abonaments T-usual i T-jove i que es pot ampliar fins al 50% si l'Estat decideix mantenir també el seu 30% de bonificació. Els nous preus no entraran en vigor fins que el Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible decreti oficialment la seva aportació.


Caducitat dels títols de transport del 2023

Per tant, fins que no hi hagi el decret de l'Estat es mantindran els preus del 2023.

A més, els títols integrats adquirits el 2023 tindran validesa fins al 29 de febrer del 2024, després que s'hagi ampliat el termini proposat inicialment. En el cas de la T-verda i la T-16, mantindran la data de caducitat pròpia de cada títol.

Pel que fa als títols encara vigents del 2022 que van prolongar la validesa tot aquest darrer any, caducaran el 31 de desembre del 2023.

Es podran bescanviar els títols no estrenats per títols del mateix tipus, abonant si s'escau la diferència de preu que correspongui. Aquests bescanvis es podran fer en diferents punts fins al 31 de març del 2024.

Increment de les tarifes


Des de l'ATM subratllen que les tarifes no pujaven des del 2020, i que s'han tingut en compte diversos factors per "garantir" la sostenibilitat del sistema, després de tres anys de "contenció de preus i de diverses millores en les prestacions dels títols socials".

Un dels factors que ha influït en la decisió és l'increment del cost de l'energia, un dels elements que, alhora, ha influït en la pujada de l'IPC, que des del 2019 acumula un augment de prop del 15%. Per al 2024, l'ATM subratlla que els càlculs indiquen que aquesta variable arribarà al 19%.

També s'ha tingut en compte l'impacte de la covid-19 que ha provocat "almenys dos anys de forta descompensació financera als operadors".

Amb tot, l'ATM subratlla que el cost del servei cobert per les administracions "continua essent molt elevat i favorable a l'usuari", concretament "del 58,7% en l'últim any de prepandèmia", el 2019, "i del 65,5% aquest 2023".

Manuel Valdés, nou director general de l'ATM

El consell d'administració de l'ATM també ha aprovat el nomenament d'un nou director general del consorci. L'exgerent de Mobilitat i Infraestructures de l'Ajuntament de Barcelona, Manuel Valdés, substituirà Pere Torres al capdavant de l'entitat. Torres ha ocupat el càrrec durant prop de vuit anys, des del febrer del 2016. El relleu es farà efectiu el 8 de gener del 2024.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.