Les Festes de Sant Antoni Abat, sense Mercat de Traginers i amb versió reduïda de la Festa dels Foguerons

El dèficit de l'Ajuntament ha retallat la subvenció municipal i ha condicionat el disseny de la festa


Temes relacionats

El recorregut dels Tres Tombs, més adaptat per 'maximitzar' el benestar animal (11/gen/24)


  • Comparteix:

Festa dels Foguerons de 2023 / Foto: Ajuntament

Festa dels Foguerons de 2023 / Foto: Ajuntament

Les Festes de Sant Antoni Abat, que se celebraran el 20 i 21 de gener, es queden enguany sense el Mercat de Traginers i tindran una versió reduïda de la Festa dels Foguerons. La disminució de la subvenció municipal, a causa del dèficit, ha condicionat el disseny de la festa. Com alternativa, la cercavila de la Festa dels Foguerons continuarà més enllà de la plaça de Barcelona i acabarà a La Unió on, en lloc de botifarrada, se serviran entrepans freds. La resta de programació, així com la missa de Sant Antoni del 17 de gener, es faran amb normalitat. Enguany el banderer serà l'Entitat Sardanista, que va recollint més reconeixements coincidint amb la capitalitat de la Sardana de la nostra ciutat.

La secretària de la Comissió de Festes de Sant Antoni Abat, Rosa Díaz, ha lamentat a Cugat Mèdia, que la situació financera de l'Ajuntament hagi afectat el desenvolupament d'aquesta tradició local, enguany amb una subvenció de 12.500 euros. L'any passat va ser 35.700.

Un fet confirmat per la regidora de Cultura, Núria Escamilla, que ha matisat que l'alta subvenció de 2023 es devia a la celebració dels 150 anys de la festa i que el 2022 venien d'una ajuda municipal de 25.000 euros. Amb els números sobre la taula, Escamilla ha explicat que les retallades en les propostes de cultura popular i tradicional es donaran al llarg de 2024 i que la voluntat serà sempre preservar l'essència de l'activitat i eliminar el que no sigui imprescindible. La regidora ha agraït a les entitats de les Festes de Sant Antoni haver-se esforçat tant malgrat el context econòmic, però ha advertit que les propostes culturals de carrer, com també ha passat amb el Carnaval, no lluiran com en anys anteriors.

Així, la Festa dels Foguerons del 20 de gener manté els balls tradicionals a Octavià (18.30h) per iniciar la cercavila (19.30h) fins La Unió. Una hora més tard (20h) hi haurà els Goigs a Sant Antoni, el traspàs de la bandera enguany a l'Entitat Sardanista i sopar popular. Es tancarà la jornada (21h) amb el ball folk organitzat per l'Escola de Música Tradicional Sant Cugat (EMTSC) i La Diatònica.

El diumenge 21, la Rua dels Tres Tombs arribarà com sempre, a partir de les 9h del matí, amb l'esmorzar de pagès a Ramon Barnils amb inici de la cercavila (11h) a Pla de Vinyet. Al migdia es farà la tradicional benedicció a Francesc Macià per fer cloure la rua (13h) a la plaça de Barcelona amb la rebuda institucional. Enguany el recorregut inclou adaptacions per "maximitzar el benestar dels animals", ha informat l'Ajuntament.



CONSULTA EL PROGRAMA D'ACTIVITATS




Rosa Diaz

Els Foguerons han quedat reduït a la cercavila. Enguany no tenim gran festa a la Plaça de Barcelona i ho farem a La Unió.

Núria Escamilla

Les entitats han arribat on a nivell pressupostari no hem arribat. No podem donar el suport econòmic que es voldria.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.