Sant Cugat podrà limitar el preu del lloguer a partir de febrer

La ciutat és un dels 140 municipis que poden aplicar aquesta regulació en ser declarats mercat tens


Temes relacionats

Els santcugatencs dediquen de mitjana el 26% de la renda a pagar el lloguer (11/gen/24)

El lloguer es dispara a Sant Cugat i marca un rècord de 1.500 euros de mitjana en el tercer trimestre (29/des/23)

Com afecta la nova Llei d'Habitatge al mercat immobiliari de Sant Cugat? ( 9/mai/23)


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu / Foto: Cugat Mèdia (Lluís Llebot)

Imatge d'arxiu / Foto: Cugat Mèdia (Lluís Llebot)

Sant Cugat podrà limitar a partir de febrer el preu del lloguer, una vegada el ministeri d'Habitatge aprovi la declaració de zones tenses i l'Índex de preus de referència dels lloguers que s'hauran d'aplicar. La ciutat és un dels 140 municipis de Catalunya assenyalats per la Generalitat com mercat tens, fet que permetrà fer efectiva aquesta contenció de les rendes. En concret, el lloguer dels nous contractes en zones tenses no podrà superar el preu del darrer contracte vigent en els últims cinc anys després de l'actualització anual. Si es tracta d'habitatges d'un gran tenidor (persona física o jurídica amb almenys cinc immobles urbans d'ús residencial), el preu del lloguer tampoc no podrà ser superior a l'índex de referència del preu del lloguer.

Aquest és el compromís del ministeri que ha anunciat la consellera de Territori, Ester Capella, que s'ha reunit aquest dijous amb la ministra d'Habitatge i Agenda Urbana, Isabel Rodríguez.

L'aprovació de la llista de municipis declarats com a zones tenses i l'índex de preus és el requisit imprescindible per poder aplicar la llei estatal d'Habitatge, que preveu mesures per contenir la pujada de preus del lloguer.

A Sant Cugat, per exemple, el lloguer s'ha disparat en el tercer trimestre de 2023 i ha arribat als 1.499 euros al mes de mitjana, el que suposa un increment del 18,1% respecte al trimestre anterior i el preu mitjà més alt de la història al municipi. De fet, segons un estudi de la Cambra de Barcelona, els santcugatencs destinen de mitjana al lloguer el 26% de la renda. És la xifra més alta entre els municipis amb més de 70.000 habitants i se situa 3,5 punts per sobre de la mitjana catalana.

Per això, Sant Cugat és un dels 140 municipis amb zones tensades pel preu de l'habitatge on els propietaris hauran de limitar el preu del lloguer. En aquestes zones, on hi resideixen 6,2 milions de persones i el 80% del total de la població catalana, hi ha pràcticament totes les localitats de l'àmbit metropolità de Barcelona; les quatre capitals, part de les comarques costaneres i d'altres de muntanya com Ripoll, Puigcerdà, Mollerussa, Solsona i Torelló, entre d'altres.

Pots consultar tots els municipis declarats com a zona tensa en aquest mapa elaborat per l'ACN




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.