Sant Cugat s'aproxima als 400 documents de voluntats anticipades a l'any

D'aquí a uns mesos ja no caldrà ni un notari ni tres testimonis per formalitzar les voluntats anticipades


  • Comparteix:

Imatge del Document de Voluntats Anticipades de la Generalitat / Foto: Cugat Mèdia (Lluís Llebot)

Imatge del Document de Voluntats Anticipades de la Generalitat / Foto: Cugat Mèdia (Lluís Llebot)

La mort a poc a poc és menys tabú i decidir sobre el final vital d'una persona cada vegada és més habitual. Segurament, aquest és el principal objectiu que ha portat 394 santcugatencs a registrar l'any passat el Document de Voluntats Anticipades (DVA), segons les dades facilitades a Cugat Mèdia per la conselleria de Salut. Ara, el Parlament ha aprovat canvis a la llei que permeten que aquesta declaració es pugui fer també només davant d'un metge.



Fins ara per registrar el Document de Voluntats Anticipades eren necessaris tres testimonis o un notari per certificar que el document està fet en plenes capacitats físiques i mentals. Arran de la nova llei, però, es permetrà que el DVA també es pugui fer davant de professionals sanitaris de l'àmbit de l'atenció primària, hospitalària o sociosanitària i que han de ser "preferentment" dels centres de referència per al pacient.

Tot i que la conselleria encara no ha concretat com s'aplicarà exactament, l'objectiu de la modificació -que entrarà en funcionament els propers mesos- és facilitar el tràmit d'aquest document en què la persona comunica als professionals sanitaris la seva voluntat en cas de no poder-la expressar personalment. Concreta, per exemple, les cures que vol rebre en cas de patir una malaltia incurable o estar en situació de discapacitat.

Decidir què es vol i què no es vol

És el cas de l'Alida de Haas, que es va decidir a registrar el seu Document de Voluntats Anticipades l'agost de l'any passat. Ho va fer a través d'un notari, que amb certes reticències, va gestionar el document per menys 100 euros. Tot i així, feia anys que l'Alida portava a la bossa de mà una carta signada per ella en la qual especificava quin tracte sanitari volia en cas d'un accident. "No és tant l'edat", assegura, com tenir clar "què es vol i què no es vol". "No miro la quantitat, miro la qualitat, i si la qualitat ja no és la que ha de ser, prefereixo acabar", concreta de Haas, qui assegura que formalitzar el document "no vol dir que no es vol viure".

Una visió que comparteix la Dolors Rifà, que també ha registrat el seu DVA fa uns mesos. Ho va fer a través de l'Associació Dret a Morir Dignament després d'una reflexió. "A mesura que tens amics que es van quedant pel camí, t'adones que val la pena tenir-ho fet", afirma Rifà, qui explica que és un tràmit senzill.

De fet, els canvis aprovats obren la porta a persones que no es poden permetre econòmicament un notari, que tenen dificultats per trobar una xarxa de tres testimonis o que simplement, per un tema de confidencialitat, no ho volen compartir amb el seu entorn.

Per fer-ho existeixen diferents models per comunicar aquestes voluntats anticipades, entre els quals, el que facilita la mateixa Generalitat. En tot cas, però, des de la delegació de Sant Cugat de l'Associació Dret a Morir Dignament, impulsora dels recents canvis a la llei, recorden que el més important és registrar el document perquè consti al sistema sanitari.

"És el document on diem què volem que ens facin o no ens facin en els moments finals de la vida", resumeix una de les membres de la junta de l'associació, la santcugatenca Consol Farràs, qui explica que es poden rebutjar tractaments, demanar no patir o indicar en quines situacions es vol rebre una ajuda per morir.

Els DVA, en xifres

Així ho han fet 394 santcugatencs durant el 2023. Es tracta d'una xifra que no ha parat de créixer des del 2002, convertint Sant Cugat en una de les ciutats on més declaracions d'aquest tipus es registren. És un augment de gairebé el 64% respecte al 2022. En aquestes dues dècades, 2.458 santcugatencs han formalitzat el seu DVA.



La mateixa tendència segueixen el Vallès Occidental i Catalunya. Només durant el 2023, 2.201 persones de la comarca han formalitzat el DVA, un 72% més que a l'any anterior. Des del 2002, 15.609 persones del Vallès Occidental han fet aquest tràmit.



A tot Catalunya, la xifra s'eleva fins a les 154.739 persones des del 2002, de les quals 22.054 ho han fet durant el 2023, gairebé un 70% més que l'any anterior.




Consol Farràs

És el document on diem què volem que ens facin o no ens facin en els moments finals de la vida. Podem rebutjar tractaments, podem demanar no patir, però també indicar en quines situacions rebre una ajuda per morir.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.