El govern espanyol aprova avalar un 20% de la hipoteca a joves i famílies amb menors a càrrec

La mesura està dirigida a la compra del primer habitatge d'ús habitual i permanent


  • Comparteix:

Imatge d'un aparador d'una immobiliària / Foto: ACN

Imatge d'un aparador d'una immobiliària / Foto: ACN

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts que el govern espanyol avali un 20% de l'hipoteca a joves menors de 35 anys i famílies amb menors a càrrec que viuen de lloguer i tenen problemes per accedir un préstec bancari per adquirir el seu primer habitatge. La ministra d'Habitatge, Isabel Rodríguez, ha explicat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que entre els requisits perquè es concedeixi aquest aval, que es vehicularà a través de l'ICO, hi ha que l'habitatge sigui d'ús habitual i permanent, que el sol·licitant tingui ingressos estables i hagi tingut residència legal continuada en els dos anys anteriors a l'Estat. El govern espanyol té previst destinar en total 2.500 milions a aquests avals.

Altres requisits que ha enumerat Rodríguez és que les rendes dels sol·licitants hauran de ser de 37.500 euros com a màxim -o l'equivalent a 4,5 vegades l'IPREM que pot variar en funció de si es tenen fills a càrrec- i que no tingui un patrimoni superior als 100.000 euros.

La ministra ha comentat que el govern espanyol, a través de l'ICO, es regirà per un conveni amb l'executiu que es formalitzarà properament i en el qual les entitats bancàries es podran adherir. A partir d'aquí, els sol·licitants hauran de negociar amb el banc, amb qui haurà de pactar les condicions de l'hipoteca per al 80% restant de l'import si l'Estat els avala el 20%.

Aquest aval serà per 10 anys, el mateix període de temps mínim que el destinatari haurà de tenir l'habitatge com el d'ús habitual i permanent. El termini per formalitzar els préstecs després de l'adhesió de les entitats financers serà fins al 31 de desembre i després s'avaluarà la seva acollida, amb la possibilitat de prorrogar la mesura dos anys.

Rodríguez ha confiat que els bancs s'adheriran a aquest mecanisme, després de les converses mantingudes en els darrers dies, i ha apostat perquè les polítiques financeres siguin "aliades" de les polítiques d'habitatge.

Cinquè pilar del benestar

La ministra d'Habitatge, Isabel Rodríguez, ha assenyalat que l'ambició de l'executiu és fer de l'habitatge el "cinquè pilar de l'estat del benestar" i ha remarcat "l'esforç" del govern en incrementar els recursos públics per a polítiques d'habitatge, a més de recordar l'aprovació de la Llei d'Habitatge.

En la roda de premsa, Rodríguez ha comentat que el mecanisme servirà per abordar els mercats de lloguer tensionats en ciutats on les rendes del lloguer són superiors a l'import d'una hipoteca i on hi ha ciutadans que voldrien accedir a un habitatge de compra però que tot i tenir una feina i un sou estable no poden optar-hi. Una conseqüència, segons la ministra, serà que s'alliberaran habitatges que podrien anar destinats al mercat de lloguer.

La ministra també ha recalcat el cas de ciutats on per pagar el lloguer caldria destinar el 100% del salari i que el 40% de les persones que viuen de lloguer hi han de destinar més del 40% dels seus ingressos. L'objectiu, ha dit, és que "cap espanyol hagi de dedicar-hi més del 30%" i que aquest mecanisme arribi a uns 50.000 joves i famílies. Rodríguez ha afegit que la mesura també està destinada als habitants del medi rural.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.