L'índex de referència del preu del lloguer s'endarrereix uns dies

La previsió és que entri en vigor a partir del 16 de març


  • Comparteix:

Oferta d'una immobiliària de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia (Lluís Llebot)

Oferta d'una immobiliària de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia (Lluís Llebot)

L'índex de referència del preu del lloguer entrarà en vigor d'aquí uns dies, previsiblement el 16 de març. El govern espanyol ha endarrerit la seva publicació el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), que estava prevista per aquest dimarts. Segons ha confirmat a Cugat Mèdia el ministeri d'Habitatge i Agenda Urbana, la publicació es farà a partir d'aquest divendres i la nova referència entrarà en funcionament l'endemà per a les zones declarades 'tensades', com és el cas de Sant Cugat.

Com ha aclarit el mateix ministeri, el termini de consulta pública acaba aquest dimarts a mitjanit i encara es deixaran 24 hores més per respondre les consultes que puguin arribar als registres de qualsevol administració.

Així, la intenció del govern espanyol es que el secretari d'estat signi aquest dimecres la resolució per a la seva publicació al BOE a partir del 15 de març. És a dir, previsiblement el nou índex, així com la declaració de zones tensades, entrin en vigor dissabte 16 de març.

Nou índex per a zones tensades
Una vegada entri en vigor, el nou índex s'aplicarà a 140 municipis de Catalunya, entre els quals es troba Sant Cugat, declarada "zona tensada" per la Generalitat. Per a la resta, servirà de guia.

La nova referència té en compte les rendes, els preus del lloguer per districtes censals i les característiques del pis, entre altres; però no és d'obligat compliment per a tots els contractes. S'aplicarà en aquells contractes nous d'habitatges de zones tensades de grans tenidors -a partir de cinc immobles en propietat-, i en aquells que s'incorporin al mercat de lloguer després de cinc anys.

Per als petits propietaris, els contractes nous no podran superar el preu del darrer, tot i que es podrà aplicar l'IPC marcat en un màxim del 3% per aquest any.

La regulació, però, no afecta als pisos d'obra nova i tampoc a les renovacions de contractes, a les quals també es pot aplicar aquest increment màxim del 3%.

Segons les darreres dades de l'Incasòl, corresponents al tercer trimestre del 2023, el preu mitjà del lloguer a Sant Cugat és de 1.499 euros. La mitjana dels tres primers trimestres del 2023 se stiua als 1.361 euros.

Consulta a la web del ministeri d'Habitatge i Agenda Urbana l'índex per al teu habitatge.





  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.