La Generalitat portarà l'Estat als tribunals si no combina els índexs del preu de lloguer català i espanyol

La consellera Ester Capella sosté que aquest fet incompleix la llei estatal, que preveu una col·laboració amb les comunitats


  • Comparteix:

La consellera de Territori, Ester Capella, durant la clausura de la jornada sobre el nou model d’habitatge social a Barcelona / Foto: ACN (Lluís Sibils)

La consellera de Territori, Ester Capella, durant la clausura de la jornada sobre el nou model d’habitatge social a Barcelona / Foto: ACN (Lluís Sibils)

El Govern català enviarà un requeriment a l'Estat per reclamar que en l'aplicació de l'índex del preu del lloguer es combini el català i l'espanyol i no s'utilitzi només aquest darrer, que inclou un barem amb un índex mínim i un de màxim. Així ho han explicat fonts de la Generalitat aquest dimecres, que han avisat que aquest és el pas previ a la presentació d'un contenciós administratiu si el Ministeri de l'Habitatge no dona resposta en el termini d'un mes i un dia des de la presentació del requeriment. La Generalitat sosté que el fet s'apliqui un índex homogeni per a tot l'Estat contravé la disposició addicional primera de la pròpia llei de l'habitatge espanyola i assegura que una combinació dels dos índexs permetria abaratir més el preu del lloguer.


TOT EL QUE HAS DE SABER DEL NOU ÍNDEX DE PREUS DE LLOGUER

El passat 7 de març, la consellera de Territori, Ester Capella, ja va enviar una carta a la ministra d'Habitatge, Isabel Rodríguez, en què lamenta que l'aplicació de l'índex català no estava previst en la proposta de resolució publicada a la web del ministeri en la qual es determinava el sistema d'índex de preus i que tampoc incloïa una "col·laboració" entre els dos índexs "com exigeix la normativa d'aplicació".

Concretament, es tracta de la disposició addicional primera de la Llei 12/2023 de 14 de maig pel dret de l'habitatge, que estableix que es "promouran els mecanismes de col·laboració amb les comunitats autònomes". La Generalitat recorda que Catalunya ja disposa del seu propi índex de regulació dels lloguers des del 2017, quan es va aprovar al Parlament de Catalunya, però que l'Estat l'"ignora".

A partir d'aquí, la Generalitat planteja un model híbrid i que l'índex més baix dels dos seria l'efectiu per al límit màxim del lloguer, sigui el català o l'espanyol. Per argumentar aquesta petició, el Govern va elaborar un estudi a partir de prop de 17.000 habitatges ara de lloguer i sobre els quals s'han aplicat els índexs català, espanyol i índex català i espanyol.

Algunes de les conclusions d'aquest estudi és que l'índex de referència és més baix que l'estatal en el 79% de la mostra analitzada i que en un 36% dels habitatges reduirien el lloguer en cas d'aplicar-se l'índex espanyol, un 54% si s'apliqués el català i un 57% una combinació d'ambdós. A més, els lloguers afectats caurien un 3,5% de mitjana aplicant només l'índex estatal, un 6,4% amb el català i un 6,8% amb una combinació dels dos.

D'altra banda, l'informe també assenyala que l'índex català és especialment efectiu en els habitatges on es paga un lloguer més alt. En una quarta part d'aquests, l'índex català rebaixaria el preu del lloguer en un 11,7% davant un 7,3% del català i el 12,2% d'una combinació d'ambdós.




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.