L'epidèmia de tos ferina pot haver tocat sostre després de tres mesos desbocada a Sant Cugat

El Vallès Occidental concentra el 50% dels casos a Catalunya del 2024, i Sant Cugat el 14% dels de la comarca


  • Comparteix:

Un nen auscultat per un metge / Foto: Cugat Mèdia

Un nen auscultat per un metge / Foto: Cugat Mèdia

Les dades del mes d'abril apunten que l'epidèmia de tos ferina que hi ha hagut a Catalunya, i en especial al Vallès Occidental, el primer trimestre de 2024 ja ha tocat sostre. Les xifres dels primers tres mesos de l'any no es veien des de feia quasi una dècada (2015), cosa que ha cridat l'atenció als experts, ja que l'estació habitual de la tos ferina acostuma a ser la primavera. Amb 4.650 casos confirmats a Catalunya, el 50% dels quals s'han detectat a la comarca (2.330), i d'aquests, 343 a Sant Cugat (un 14% del total del Vallès). Gràcies a la vacunació dels infants, però, la gran majoria de casos han sigut lleus.


A Sant Cugat, els pitjors mesos han sigut febrer i març, amb 141 i 161 casos detectats respectivament.



Si el Vallès és la comarca que més casos s'han detectat, la zona oest, és a dir, la de Sant Cugat, Rubí i Terrassa, és la que més en concentra. Dels 2.330 casos al Vallès Occidental, el 70% són d'aquestes tres poblacions (1.601). I el mateix va passar el 2023, quan dels 238 casos, el 80% es van detectar en aquesta zona (188).

Per què hi ha més casos al Vallès Occidental?

Segons Maria Rosa Sala, cap del Servei de Vigilància Epidemiològica del Vallès, hi ha dos factors que podrien explicar aquest fet: per un costat perquè els CAP del Vallès disposen des de fa anys de test PCR per detectar la tos ferina; i per l'altre, perquè els metges que hi ha a la comarca estan més "sensibilitzats" amb aquesta infecció bacteriana i amb els primers símptomes, que es poden confondre amb un refredat comú, sospiten de la tos ferina.

Tal com explica el coordinador de pediatria d'Atenció Primària de la Fundació Assistencial MútuaTerrassa, el doctor Marcos Hirata, la infecció per tos ferina "comença com un quadre d'un refredat comú, i després arriba una tos molt persistent acompanyada d'un gall inspiratori, com quan et falta l'aire, en especial a la nit", que és el que la fa característica.

La vacunació, clau

Si aquesta epidèmia de tos ferina no ha sigut més greu, pel nombre de casos, ha sigut gràcies a la vacunació dels infants, que ha fet que la majoria de casos fossin lleus. Tot i això, la franja d'edat més afectada aquest 2024, amb diferència, ha sigut la dels joves de 10 a 14 anys. Segons el doctor Hirata, "els més petits tenen la immunitat de la vacuna més recent. I a mesura que avança l'edat la immunitat va disminuint. Ja no es fan recordatoris de tos ferina en adolescents". És per aquest motiu que fa una setmana l'Associació Espanyola de Pediatria (CAV-AEP) recomana posar una dosi de reforç de la vacuna de la tos ferina abans de l'adolescència.

El coordinador de pediatria admet que, davant la situació epidèmica, i per evitar que el contagi fos encara més gran, davant un cas sospitós de tos ferina se li feia una PCR per detectar la presència de bacteri bordetella pertussis, però no s'esperava al resultat, que no és immediat, per començar el tractament de cinc dies amb l'antibiòtic azitromicina.

Què és la tos ferina i quins símptomes té?

  • La tos ferina és una infecció respiratòria aguda, que la produeix un bacteri (bordetella pertussis).
  • Un cop et contagies, via aèria, pots tardar entre 4 i 21 dies a desenvolupar símptomes.
  • Símptomes: comença com un refredat, amb mocs i tos, però sense febre.
  • Aquesta tos a poc a poc es va fent més intensa amb atacs de tos, especialment de nit, que provoca insomni i fins i tot vòmits després de la tos.
  • Els casos en menors d'un any poden ser més greus si no estan vacunats, i al final de l'atac de tos es poden quedar sense aire i fan com un gall inspiratori típic de la tos ferina.
  • Aquesta tos pot durar setmanes i acaba marxant sola, però si es diagnostica i es fa tractament amb antibiòtic, aquesta tos dura menys, els símptomes són més lleus i evites el contagi a altres persones.
  • La població més delicada són els nadons menors d'un any i les embarassades a l'últim trimestre que poden transmetre-li al fill.





  • Marcos Hirata

    Els més petits tenen la immunitat de la vacuna més recent. I a mesura que avança l'edat la immunitat va disminuint. Ja no es fan recordatoris de tos ferina en adolescents.

    Marcos Hirata

    Comença com un quadre d'un refredat comú, i després una tos molt persistent acompanyada d'un gall inspiratori, com quan et falta l'aire, en especial a la nit.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.