Viatge als campaments sahrauís després de l'evacuació forçada de cooperants


Temes relacionats

SCAPS, fidel al Sàhara tot i que el govern espanyol anunciï un segrest 'imminent' (31/jul/12)


  • Comparteix:

Els projectes solidaris a la zona no s'han aturat, però s'han alentit / Font: Rimalsahara.com

Els projectes solidaris a la zona no s'han aturat, però s'han alentit / Font: Rimalsahara.com

La Coordinadora Estatal d'Associacions de Solidaritat amb el Sàhara (CEAS-SÁHARA), dins la qual s'inclou l'associació Sant Cugat amb el Poble Saharauí (SCAPS), ha promogut el viatge que una trentena d'activistes ha fet aquest dimarts als camps de refugiats sahrauís de Tindouf, a Algèria, per demostrar la seva confiança en la seguretat de la zona. La iniciativa respon a la repatriació forçada d'un grup de cooperants espanyols, ordenada la setmana passada pel ministeri espanyol d'Afers Exteriors i Cooperació davant del suposat perill de segrest imminent.

Una trentena d'activistes i cooperants de diverses ONG han viatjat aquest dimarts a Tindouf per provar la seguretat del terreny, avaluar les necessitats d'emergència humanitària i alimentària i traslladar un carregament amb ajuda i medicaments. El viatge, en què participen alguns dels dotze cooperants que van ser repatriats dels campaments de Mali la setmana passada, s'allargarà fins dissabte.

Els representants del moviment solidari critiquen el govern de Rajoy per haver cedit a les pressions de l'administració marroquina i intentar infondre por a la societat espanyola perquè no vagi al territori. El mateix ministeri espanyol d'Afers Exteriors va reconèixer que l'evacuació urgent dels cooperants de Mali havia estat 'massa radical'.

La presidenta de l'SCAPS, Neus Bosch, ha qualificat de positiu aquest viatge i ha afirmat que les mesures de seguretat s'han incrementat molt des del segrest que va tenir lloc l'any passat.

Neus Bosch

Que s'hagi incrementat el nombre de cooperants als campaments dóna tranquil·litat al poble sahrauí i a les ONG. Des del segrest de l'any passat s'han incrementat les mesures de seguretat.


L'associació santcugatenca hauria volgut participar en aquest viatge, però els projectes que té en funcionament i la limitació de personal ho han fet impossible.

Neus Bosch

A banda de la cooperació en camps de refugiats tenim altres projectes, i nosaltres som els que som. Voldríem haver baixat, però no ha pogut ser.


Segons els activistes, la retirada definitiva dels projectes de cooperació espanyols en els camps sahrauís suposaria un abandonament dels refugiats, cada vegada en una situació més precària a causa de la crisi. L'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) i el Programa Mundial dels Aliments afirmen que les necessitats bàsiques de la població refugiada sahrauí estan molt lluny de ser cobertes.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.