Reaccions locals a l'elecció del papa Francesc


Temes relacionats

Balcells, Blanc i Oliveres analitzen la renúncia del Papa al pontificat ( 1/mar/13)

Sorpresa davant l'anunci del pontífex Benet XVI de renunciar al càrrec (12/feb/13)

Personalitats religioses de Sant Cugat descarten que Benet XVI sigui un Papa 'continuïsta' (20/abr/05)


  • Comparteix:

Jorge Mario Bergoglio en la seva primera aparició com a Papa / Font: ACN

Jorge Mario Bergoglio en la seva primera aparició com a Papa / Font: ACN

L'arquebisbe de Buenos Aires, Jorge Mario Bergoglio, ha estat proclamat Papa aquest dimecres sota el nom de Francesc i haurà d'afrontar un període especialment difícil per a l'Església catòlica. El pare jesuïta Antoni Blanch ha qualificat l'elecció com una sortida entre dos blocs enfrontats a l'Església. El rector de la parròquia de Sant Pere d'Octavià, mossèn Blai Blanquer, ha valorat el trencament que suposa obrir el papat a una nova sensibilitat provinent de Sud-amèrica, primera vegada a la història, i ha mostrat la seva alegria per la senzillesa que creu que pot indicar el nom triat pel sant pare.

El membre de la Companyia de Jesús el pare Antoni Blanch ha qualificat el papat de Francesc com 'de transició', ja que no estava entre les primeres apostes, per no allargar la disputa que mantenen dos blocs enfrontats dins l'Església. Blanch ha afirmat que és un pontífex d'edat avançada i no s'espera que tingui un mandat llarg.

Antoni Blanch

Jo penso que és una persona gran, 77 anys, i no se li augura una vida llarga. Això ha estat un dels factors, a més que no s'han posat d'acord amb altres candidats més coneguts.


Amb tot, Blanch assegura que aquest nou Papa, que ja va ser proposat a l'anterior conclave, representa la senzillesa i la humilitat. A més, ha destacat el fet que no sigui europeu i la importància d'Amèrica llatina quant a nombre de catòlics, i aquesta catolicitat ha estat reconeguda amb l'elecció de Francesc I.

De la seva banda, el rector de la parròquia de Sant Pere, Blai Blanquer, ha destacat el fet que l'elecció no s'hagi allargat considerablement, el que suposa, segons el mossèn, una reflexió prèvia molt seriosa. A més, valora especialment la diferent sensibilitat que pot aportar Francesc pel seu origen americà i que trenca la inèrcia que van aportar els dos darrers papes centreeuropeus com van ser Joan Pau II i Benet XVI, polonès i alemany, respectivament.

Blai Blanquer

Estic content pel fet que es trenca una certa inèrcia amb una nova sensibilitat provinent de Sud-amèrica i perquè el nom triat indica un aire de senzillesa.


A aquest aire nou, afirma Blanquer, se suma el bon senyal que suposa el nom triat pel nou Sant Pare i que indica al seu entendre un aire de senzillesa per connectar amb les grans necessitats que té l'Església actualment.

L'excorresponsal de TVE a Roma Josep Maria Balcells també s'ha pronunciat sobre aquest nomenament a la tertúlia 'El Gall del Monestir' de Cugat.cat (91.5FM). Per Balcells suposa un canvi important i s'ha referit a l'elecció del nom de Francesc, que ja indica una tendència senzilla i evangelitzadora.

Josep Maria Balcells

Marca un tomb que pot comportar un replantejament de diversos temes. Francesc pot respondre a Francesc d'Assís, el franciscà humil, o pot ser Francesc Xavier, el patró dels misioners.


D'aquí a uns dies es farà una missa d'inici de Papat o de presa de possessió que, depenent dels terminis, es podria fer després de Setmana Santa. Tot i així, el Papa té plens poders des del mateix moment que accepta l'encàrrec i tots els actes tradicionals de Setmana Santa seran presidits pel nou pontífex.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.