El CAS atén les drogodependències de 673 santcugatencs en set anys


Temes relacionats

Neix un servei per assessorar la ciutadania en matèria de drogues (28/mar/11)

Creix un 20% el nombre d'atesos al Centre d'Atenció a les Drogodependències (17/feb/11)

Dr. Miquel del Río: 'Un terç dels pacients venen per voluntat pròpia' (13/feb/10)

L'alcohol i la cocaïna centren la majoria de consultes al Centre d'Atenció de Drogodependències del CAP (29/gen/08)

DR. DEL RÍO: 'Tenim gent que porta bevent la meitat de la seva vida' (28/gen/08)

Inauguren el CAP de salut mental, que inclou un centre d'atenció a les drogodependències (24/jul/06)


  • Comparteix:

L'alcohol és el motiu de consulta del 50% dels pacients

L'alcohol és el motiu de consulta del 50% dels pacients

El Centre d'Atenció i Seguiment de les Drogodependències ha atès 673 santcugatencs des de l'obertura del servei al 2006, al CAP Sant Cugat. Dels 300 pacients atesos al 2013, la meitat són per alcoholisme. La direcció del servei constata un increment del cànnabis com a motiu de la consulta, una reducció progressiva de la cocaïna i encara més de l'heroïna.

Amb la posada en marxa del Centre d'Atenció i Seguiment (CAS) al 2006, Sant Cugat va comptar per primera vegada amb recursos propis assistencials en matèria de drogodependències i alcoholisme. Des de llavors i fins el 2013, 673 santcugatencs han iniciat tractament per curar algun tipus d'addicció.

Amb 2.500 visites l'any, el coordinador del CAS, Miquel del Río, ha destacat l'alt grau de coneixement que la població té del servei, amb un terç dels pacients que arriben per iniciativa pròpia. El centre va atendre l'any passat 83 nous casos, sent 37 per alcoholisme, 29 per cànnabis, 11 per cocaïna i 6 per opiacis. El perfil del pacient del CAS, segons Del Río, és un home d'uns 40 anys que es tracta per alcoholisme.

Miquel del Río

El sexe masculí domina, com sempre, en les toxicomanies. En primeres visites, hi ha 37 noves per alcohol en què els pacients porten 28 anys consumint.


La coordinació del CAS detecta al darrer any un increment de les consultes per cànnabis, una reducció de la cocaïna i encara més de l'heroïna. El servei també constata un envelliment dels pacients: a l'inici els pacients menors de 40 anys constituïen un 60% dels casos, quan ara el col·lectiu representa el 40%.

Preguntat sobre el percentatge de curació, Del Río explica que és molt difícil acotar-ho donat que en la majoria de casos la desintoxicació és un procés de llarga durada.

Miquel del Río

En general, les addiccions a substàncies són un trastorn crònic i on raríssimament es resol la cosa a la primera. La carrera de l'alcohòlic està formada per episodis.


La direcció del servei també marca un augment de les addicions en dones. Al 2006 les dones que es tractaven al CAS representaven el 19% dels casos i al 2013 reunien el 33% dels tractaments. Amb relació al jovent els pacients es diversifiquen, segons Del Río, que ha destacat els casos de joves que reben assessorament com alternativa a una multa per consum de cànnabis o alcohol a la via pública.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.