La campanya de prevenció d'incendis a Collserola comença tres setmanes abans


  • Comparteix:

La campanya de prevenció d'incendis a Collserola i els boscos metropolitans començarà el 24 de maig i s'allargarà fins a principis de setembre. S'avança per tant el dispositiu a causa de la prolongació de l'estiu i la sequera, tal com s'ha acordat aquest dijous a la reunió anual de coordinació entre els diferents organismes i administracions. El desplegament de vigilància es fa amb 12 torres de guaita, un equip de suport mòbil i una central de comandament i comunicacions situada a la seu dels serveis tècnics, que està actiu cada dia, en horari de matí i de tarda. La principal actuació és la vigilància activa per alertar de columnes de fum i alertar els serveis d'extinció.

De les 12 torres de guaita, vuit estan gestionades pel Consorci i quatre per la Diputació de Barcelona. Pel que fa al personal, hi ha 34 persones. Es calcula que es triga una mitjana de nou minuts en arribar a un incendi i que hi ha uns 98 conats detectats cada any.

Tot i aquest elevat nombre de conats, el nombre d'hectàrees afectades és molt baix, unes 0,3, gràcies a la ràpida detecció i actuació dels cossos d'extinció.

L'any passat es van produir 75 incendis, que en el conjunt de la metròpolis de Barcelona van significar un total de 14,28 hectàrees. D'aquests, en l'àmbit de Collserola es van registrar 21 ignicions, amb un total de 2,10 ha cremades. La sequera obliga a extremar les precaucions. De fet, a causa d'aquesta situació s'ha produït "una mortalitat d'arbres extraordinària", sobretot al cantó de Barcelona, segons ha explicat a Cugat Mèdia el cap de secció de Medi Natural del Parc Natural de Collserola, Joan Capdevila.

D'altra banda, el protocol d'actuació de risc alt o extrem d'incendi forestal s'està actualitzant amb novetats del Pla Alfa, que té en compte les situacions de perill en cinc nivells operatius.

A la trobada hi ha assistit els organismes i administracions que participen en les tasques de prevenció, vigilància, extinció, investigació, protecció i seguretat en l'àmbit del parc natural. En concret, el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola, l'Àrea Metropolitana de Barcelona, els nou ajuntaments que conformen el parc, els cossos de seguretat amb presència a la serra (Policia Local, Agents Rurals, Mossos d'Esquadra i SEPRONA), els Bombers de Barcelona i de la Generalitat, ADF i membres de protecció civil.

El dispositiu abasta els 36 municipis metropolitans, entre ells Sant Cugat.

El Consorci del Parc de Collserola i l'AMB han fet una crida a la ciutadania perquè mantingui una actitud d'extrema prudència davant l'augment del risc d'incendi provocat per la sequera i la calor.

Joan Capdevila

Hem tingut una mortalitat d'arbres important, sobretot al cantó de Barcelona. Això és fruit de la sequera.
about author

Comenta-ho a Facebook

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.