La Unipau demana canviar radicalment el sistema polític i econòmic actual


  • Comparteix:

L'11è Seminari de la Universitat Internacional de la Pau (Unipau) ha reivindicat aquest dissabte un canvi imminent i radical del sistema polític i econòmic actual. A través de diverses ponències a la Casa de Cultura, el seminari ha demanat més transparència i participació ciutadana en la política, una economia menys neoliberal i reduir la pressió dels 'lobbys' econòmics en les institucions per construir un sistema més igualitari i equitatiu.

La jornada d'aquest dissabte ha arrencat amb la ponència del professor de Ciència Política Joan Subirats, que ha analitzat la desafecció política i l'emergència de moviments socials com a resposta del descrèdit cap a les institucions. Subirats ha proposat més transparència, més participació ciutadana i l'adaptació tecnològica dels partits polítics tradicionals com a alternatives per pal·liar els efectes d'aquesta desafecció.

Joan Subirats

La política s'ha convertit en part del problema i no de la solució. Hem parlat de les mobilitzacions polítiques i la possibilitat de generar alternatives institucionals.

L'economista Lourdes Benería ha agafat el relleu del seminari amb una conferència sobre l'economia neoliberal i l'impacte de la crisi econòmica en la societat actual. Benería ha parlat de 'l'home econòmic' com una actitud generalitzada que es basa en el consum desenfrenat i la concepció del diner com una prioritat.

Lourdes BenerÍa

Els supòsits de l'home econòmic han funcionat de manera extrema i ens han portat a la corrupció i a la desigualtat econòmica.

A la tarda, el periodista Andreu Missé ha exposat el poder dels 'lobbys' econòmics i la seva influència en la legislació de cada país. Missé ha abordat qüestions com la vulneració dels drets i les alternatives al model econòmic actual per reduir els efectes del seu poder.

Andreu Missé

Els grans bancs procuren que les noves legislacions estiguin d'acord amb els seus interessos.

Tot plegat ha servit per reivindicar un sistema polític i econòmic més igualitari, que doni resposta a les necessitats reals de la ciutadania. En aquest sentit, el president de la Unipau, Arcadi Oliveres, ha subratllat que ells mateixos es presenten com l'alternativa per canviar la situació actual des de tots els àmbits.

Arcadi Oliveres

No volem només canviar les coses. Nosaltres mateixos som l'alternativa cooperativista, d'habitatge, de mitjans de comunicació. Hem de fer el canvi.

El seminari ha arrencat aquest divendres amb la projecció del documental 'Con tu dinero'. Una cinquantena de persones ha assistit a la iniciativa, que ha comptat amb el suport de l'Ajuntament i la Diputació de Barcelona.
about author

Comenta-ho a Facebook

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.