Valldoreix i el seu peculiar sistema electoral

Narcis Clavell


Publicat: el 23/ago/09
Opinió| Columnes

Un columnista del Diari de Sant Cugat, que respecto molt com a persona, periodista i polític, acostuma a manifestar que el sistema electoral de les EMD es 'pervers', i amb aquest adjectiu estic totalment en desacord.

Perverses són les persones, que estimen o fan el mal, mai un sistema electoral que es pot qualificar de moltes formes però que marca amb anticipació les regles del joc per les quals s'hauran de regir els guanyadors i els perdedors d'unes eleccions .

Valldoreix disposa de dues urnes. En una es diposita el vot per la presidència (ara acompanyat d'un suplent) i el que és anòmal i gens democràtic és que no s'hagi de sotmetre a una moció de censura o confiança. El càrrec és tan segur com el del Borbó i la vegada intocable ( ho hauré de demostrar o creieu que és cert?), doncs només un jutge o la biologia poden posar fi al seu mandat. I això malgrat haver guanyat solament per 50 vots d'un cens de 4.000 .

En l'altra urna es dipositen els vots per a les eleccions de regidors de tot el municipi i segons els resultats d'aquesta urna, els partits anomenen els vocals de la Junta Veïnal.

Pot succeir, com en aquest mandat, que la presidència ho sigui per un nombre ínfim de diferència de vots i la majoria més amplia estigui representada per un nombre major de vocalies i quedi com oposició.

Aberrant, més que el sistema electoral, és que la Llei de Regim Local , doni TOTES les competències a la presidència i si aquesta no sap el que és la cohabitació política ( con hi ha a moltes democràcies ) la renuncia de protagonisme per a governar, els ciutadans de Valldoreix hem begut oli .

La part que disposa de les competències ,ha de ser la més flexible per a assolir un acord de govern i no omplir-se la boca dient que els que van guanyar per golejada ( 6 a 3) son els responsables de la situació actual .

Narcís Clavell i Ymbern (columna publicada el 8/1/09)
Desembre de 2008