Dinar Interessant

Lluis Mont


Publicat: el 8/mar/12
Opinió| Columnes

Dino amb uns col·legues prop de París. De manera suau i imperceptible, la conversa llisca cap la qüestió catalana, com sempre que viatges fora de Catalunya. Uf! Quin cansament fer sempre d'ambaixador quan un només s'espera fer de metge. Pregunta una sueca: 'I doncs, els catalans voldríeu la independència?' Contesto: 'No ho sé, ni ho sabré a curt termini'.

La constitució espanyola diu que Espanya és indivisible i que l'exèrcit és el responsable de mantenir la seva indivisibilitat. Per altra banda, convocar un referèndum és inconstitucional, així que no sembla que la resposta a aquesta pregunta estigui a l'agenda de la política espanyola, per més que pugui semblar interessant pels suecs.

Contraataco a l'anglès (ehem): 'Sembla que als escocesos els semblaria bé seguir tenint la Reina Isabel com a reina, però essent una nació sobirana...'. Resposta: 'Uf! Això de la nació escocesa és un invent de Hollywood. El tal heroi Wallace era nascut a Gal·les i no a Escòcia, i l'Alex Salmond és un feixista'. Com emprenyen les nacions que volen ser independents, sigui a Espanya o al Regne Unit!

A continuació serveixen 'creme brûléé de postres'. El meu amic italià, una mica venut a la causa catalana, diu: 'Ah, això és crema catalana, no?'. Contesto que no ho sé pas. Desconec si ho varen inventar catalans o francesos, però el que importa és que la 'creme brûlée' d'aquest restaurant és excel·lent. L'italià llavors m'etziba; 'Sí, els nacionalismes són un problema arreu'. Uf! Tornem-hi! Jo li dic que el nacionalisme és una força motriu, sovint positiva, ocasionalment negativa si és utilitzada per perpetrar genocidis. És com el sexe, es pot utilitzar positivament en la relació de parella, o per cometre violacions.

És cansat ser català i haver de justificar cada cinc minuts el dret a existir!

LLUÍS MONT és cardiòleg