Cal difondre l'entorn agrícola de Sant Cugat

Albert Royo


Publicat: el 18/jun/12
Opinió| Columnes

Sant Cugat té fama de ser un dels municipis de Catalunya més respectuosos amb el medi ambient. Fa anys que l'Ajuntament impulsa polítiques d'estalvi energètic i d'aigua i treballa a fons per salvar Torre Negra. Però també cal reconèixer que el nostre municipi ha multiplicat la seva superfície urbanitzada, exhaurint quasi tot el seu territori i eliminant la major part dels terrenys agrícoles que caracteritzaven Sant Cugat.

Escolta-ho

A tall d'exemple, la via verda que separa les zones urbanes de Sant Cugat i Cerdanyola només ha estat possible perquè el municipi veí no va urbanitzar el seu límit amb Sant Cugat. I encara sorprèn més que el passeig per vianants i el carril bici que travessen la via verda en paral·lel a la carretera BP-1413, desapareixen a l'alçada de Sant Cugat per donar espai a una benzinera i un MacAuto.

El compromís amb el medi ambient també implica apropar les zones agrícoles als ciutadans, sensibilitzar-los del paper que aquests espais juguen en l'ecosistema de la ciutat. Per això, és important millorar els accessos a peu i en bicicleta als espais agrícoles que encara existeixen, com ara la via verda de Cerdanyola o altres espais menys coneguts, com ara els camps que hi ha a l'extrem occidental del barri de Can Mates, en el triangle format per les vies de FGC, la Renfe i Can Mates.

Per valorar l'entorn, cal conèixer-lo, i l'Ajuntament té, en aquest objectiu, la responsabilitat de facilitar-ne la descoberta.

ALBERT ROYO és politòleg