Els resultats de les polítiques d'habitatge assequible a Sant Cugat d'aquest mandat

El Pla d'Habitatge assequible s'ha concretat, principalment, en la recerca "quirúrgica" de sòl

Imatge de les dades presentades en l'acte d'aquest dilluns a l'ETSAV / Foto: Ajuntament

Societat

Publicat el 27/mar/23 per Anna González

Sant Cugat s'ha dotat d'un Pla d'Habitatge Assequible per fer front al preu alt del mercat a la ciutat. Des de la seva presentació, el desembre del 2021, les polítiques d'habitatge s'han concretat principalment en 129 immobles nous, la projecció del futur barri de Ca n'Ametller, l'adquisició de 29 habitatges per tanteig i retracte i la cerca 'quirúrgica' de sòl per impulsar nous immobles assequibles. Amb tot, Sant Cugat compta actualment amb un 2,3% d'habitatge assequible i espera arribar abans del 2030 al 10% de tot el parc immobiliari.

Aquest 10% el 2030 suposa que Sant Cugat haurà de comptar llavors amb 3.800 habitatges assequibles. Bona part d'aquesta quantitat es projecta al futur barri de Ca n'Ametller, on es calcula encabir uns 4.000 habitatges, el 50% assequible.

Segons dades de l'Ajuntament, de moment, aquest mandat ha servit per incrementar el parc públic amb tres noves promocions -una d'elles projectada el mandat anterior- i la compra a través del tanteig i retracte.



Amb això, Promusa compta o gestiona actualment un parc públic de 749 habitatges, sense comptar les promocions que es van fer de venda en el seu moment.



L'alcaldessa, Mireia Ingla, ha defensat la feina feta per l'equip de govern en matèria d'habitatge, especialment en buscar fórmules per fer front als preus elevats del municipi. La intenció, ha dit, és convertir Sant Cugat en un referent d'aquestes solucions.

L'alcaldessa, Mireia Ingla, durant la presentació d'aquest dilluns a l'ETSAV / Foto: Ajuntament

Per fer créixer aquest parc i arribar a l'objectiu dels 3.800 habitatges assequibles, el Pla d'Habitatge Assequible planteja la necessitat de trobar sòl i ubica fins a 18 ubicacions gràcies a acords amb particulars i altres fórmules. De les 18 ubicacions inicials, una desena ja han començat a caminar.

Mapa amb les 18 ubicacions / Foto: Ajuntament

És el cas de la segona fase de la promoció de Benet Moixó, amb 60 habitatges més, i la de l'avinguda Verge de Montserrat de la Floresta, amb 33. La resta van avançant amb el consens també dels veïns, ha destacat Ingla.

Villa Argentina: Es tracta d'un solar unifamiliar que gràcies a un acord amb la propietat es requalificarà en plurifamiliar per aconseguir un 30% d'habitatge protegit, així com la cessió de la mateixa villa. Amb tot, es calcula que podria acollir 30 habitatges de protecció pública i 18 més dotacionals.

Jardí de les fades: Un acord amb la propietat també permetrà requalificar aquest solar de la Floresta unifamiliar en plurifamiliar i obtenir el 30% d'habitatge públic, així com preservar el punt més alt com a espai públic. La intenció és obtenir 9 habitatges en dret de superfície per a una cooperativa (el model de les Cases dels Mestres).

Ragull Centre: Ubicat al Torrent d'en Xandri, a un solar dels laboratoris Ferrer, es requalificarà el sòl industrial per fer habitatge i equipaments. Dels 118 habitatges projectats, 72 seran públics i protegits.

Pla del Vinyet: L'Ajuntament busca un acord amb els jesuïtes per requalificar el terreny per fer-hi habitatge i poder obtenir immobles públics.

Carrer d'Andana: El projecte ja està redactat a l'espera de la seva aprovació. Planteja uns 22 allotjaments dotacionals públics, així com un aparcament de bicicletes i un espai públic.

Carrer de Villà: S'han projectat 34 allotjaments dotacionals gràcies a un acord amb la propietat després del tancament del Garden.

Puig de Rimila: Es tracta d'un terreny terciari que es vol requalificar per poder acollir habitatge de protecció pública. Es preveuen entre 40 i 70 habitatges.

Santjoanistes: En aquest cas, el canvi de planejament ja s'ha aprovat i permetrà construir-hi 56 allotjaments dotacionals.


DECLARACIONS

Mireia Ingla

El més còmode hauria estat dir que no teníem sòl públic. El que hem fet és buscar solucions.

Your browser doesn’t support HTML5 audio