Pals a les rodes


  • Comparteix:

joan.calderon

Joan Calderon


Publicat: el 5/jun/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

La setmana 'columnera' està donant molt de sí a la xarxa santcugatenca. Que si aldarulls, que si 'Santiago y cierra España', etc. És curiós veure com aquells que s'autoproclamen com a garants de l'ordre establert es posen molt nerviosos quan les coses no són com ells pensen.

Dilluns ens vam llevar amb la columna convergent, insinuant que els incidents violents de Can Vies al barri de Sants de Barcelona posaven pals a les rodes al 'procés'. Algunes consideracions al respecte: la primera és que condemno totes les violències, quedi ben clar i per escrit, per si de cas. La segona consideració és que el casal social autogestionat de Can Vies era un exemple d'espai integrat a la realitat social d'un barri. Algú no ha sabut gestionar el tema. Algú no ha interlocutat d'una forma correcta amb els actors per tal de donar solucions a una situació provocada per la mateixa administració. Mentrestant, el cos de policia de Catalunya, els Mossos d'Esquadra, semblaria que en alguns casos s'ha sobrepassat en les seves actuacions, amb imatges per a la història de com quatre nois i noies es refugiaven en un portal i eren 'reduïts' pels mossos o l'encapsulament de 200 persones que van anar identificant una a una i intentant fer fotos amb diferents indumentàries.

La violència de quatre no pot passar per sobre de la reivindicació d'un espai social i no pot justificar mai l'actuació de la policia com la que hem vist aquests dies. Dit això, barrejar el malestar social amb 'no pot ser que donem aquesta imatge d'aldarulls atès que és posar pals a les rodes al procés' és no entendre res, i a més podria semblar que s'està intentant manipular el personal. Exigir tenir una policia democràtica i al servei de la ciutadania o reivindicar la interlocució de l'administració amb la societat civil organitzada o exercir la mediació en un moment de gran crisi social, etc. Tot això són símptomes de voler dilapidar el procés?

Jo més aviat penso que el que posa pals a les rodes al procés és que la meitat de la coalició que ens governa, Convergència Democràtica de Catalunya, tingui la seva seu embargada per pagar la fiança pel Cas Palau de la Música o potser també posa pals a les rodes al procés justament l'actitud de l'altra meitat de la coalició, Unió Democràtica, o potser també posa pals a les rodes el fet que el Govern de la Generalitat s'estigui carregant l'estat del benestar a base de retallades amb l'excusa que és culpa de Madrid, etc. Per si de cas res d'això posés pals a les rodes, l'actitud dels partits polítics i entitats que defensen el diàleg i la mediació en els conflictes socials i volen construir un país amb una política democràtica i amb un codi ètic exemplar, tampoc!

I acabaré la columna amb la notícia de l'any, que no per esperada ha deixat de sorprendre, l'abdicació del Rei d'Espanya. Les diferents manifestacions a tot el 'regne' a favor d'un referèndum per veure si la gent vol continuar amb una institució anacrònica o vol votar cada quatre anys el cap d'estat es volen esvair accelerant el procés d'entronització de Felipe VI. Sembla que es vulgui aprofitar ara que encara hi ha bipartidisme per votar l'abdicació i successió al tron no fos cas que d'aquí a poc ja fos massa tard. Els partits que hi votaran en contra, són els mateixos que són partidaris de convocar aquest referèndum i deixar escollir a la ciutadania en un acte democràtic, perquè la democràcia és això: deixar escollir a les persones. Doncs com sempre els partits majoritaris, aquests que estan perdent recolzament per moments, continuen entestats en què això tampoc s'ha de votar. El dret a decidir no existeix! Per cert, CiU diu que s'abstindrà...

JOAN CALDERON és portaveu d'ICV-EUiA



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.