Oxfam denuncia que la reforma fiscal del Govern augmentarà la diferència social


  • Comparteix:

ton.marimon

Ton Marimon


Publicat: el 2/jul/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

La nova llei, lluny de ser progressiva i redistributiva, incrementarà la diferència entre rics i pobres i mantindrà la major càrrega fiscal sobre les rendes del treball de les classes mitjanes. Grans empreses i fortunes seran les més beneficiades.

L'organització considera que no estem davant una reforma fiscal integral, sinó davant una rebaixa de tipus impositius (sobretot de l'IRPF i de l'impost de societats per a grans empreses) amb finalitats electorals després dels mals resultats de les passades eleccions europees, i que compromet la recaptació necessària per garantir els serveis socials dels ciutadans.

Segons Oxfam Intermón, aquesta 'reforma fiscal':

- Perjudica els que quals menys tenen ja que els 11,5 milions de treballadors i pensionistes amb ingressos inferiors a 17.000 euros anuals no veuran cap millora tributària. Aquestes famílies seguiran suportant una dura càrrega en impostos indirectes com l'IVA, sense que millori el seu accés a polítiques socials (que més aviat es veuen amenaçades per la caiguda en la recaptació que implica la reforma).

- La proposta elimina la progressivitat del sistema en el seu conjunt (tant per les modificacions en l'IRPF i en l'Impost de societats, com per la falta d'acció sobre l'IVA que ja es va elevar en 2010 i 2012) i limita la capacitat recaptatòria de l'Estat. Per tant, limita la capacitat d'engegar polítiques compromeses contra l'exclusió social o garantir la igualtat d'oportunitats.

- Renuncia a captar més dels que més tenen, en alleugerir la càrrega dels ingressos més alts i de les grans empreses, i al no abordar el frau de les grans fortunes i empreses (responsables del 70% del frau a Espanya).

- Sense major suficiència recaptatòria, no es millora la renda disponible real de les famílies de renda mitjana i baixa. La rebaixa en els trams de l'IRPF no compensarà els majors esforços que les famílies han de fer per cobrir els costos generats per les retallades en polítiques socials, especialment en educació i salut

En definitiva, per Oxfam Intermón, la nova llei no generarà més recaptació, no compensarà les dificultats de les famílies per les reculades en polítiques socials, no recaptarà més dels que més tenen (fent-la progressiva) i aconsegueix que les grans empreses no contribueixin en major mesura a les rendes de l'Estat.


No hi ha res tan cert al món com la mort i els impostos.
Benjamin Franklin (1706-1790. Estadista i científic dels Estats Units)


TON MARIMON és coordinador del Grup d'Acció Ciutadana de Sant Cugat d'Intermon Oxfam



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.